posiekane placki rybne z mintaja

pyszne, niewiarygodnie soczyste i niedrogie. Dla całej rodziny! Posiekane placki rybne z mintaja są bardzo delikatne. Filety rybne są krojone nożem, co pozwala zachować cały smak, który nie jest tracony na tle innych składników. W kotletach mięso nie wysycha, ale pozostaje miękkie i soczyste.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 12 % 3 g
140 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić posiekane placki rybne z mintaja? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Oprócz mintaja możesz gotować takie kotlety z dowolnej białej lub czerwonej ryby. Możesz gotować ze świeżych lub mrożonych ryb. Mrożone ryby należy najpierw rozmrozić na dolnej półce lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Zdejmij skórę z ryby. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Sprawdź powstałe filety pod kątem kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filety rybne na małe kawałki. W rezultacie z dwóch ryb o łącznej wadze 650 g uzyskano nieco ponad 300 g filetów rybnych. Możesz zrobić kotlety z gotowych filetów rybnych, świeżych lub mrożonych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, możecie jej w ogóle nie dodawać. Kotlety okażą się soczyste bez niego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz pokrojone na kawałki ryby, cebulę, jajka. Sól, pieprz masę i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj majonez i ponownie dokładnie wymieszaj masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Dostosuj ilość mąki w zależności od gęstości masy. Nie powinien być bardzo gęsty, ale jednocześnie lepki i nie rozprzestrzeniający się.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż masę rybną do lodówki na 30 minut. W tym czasie masa nieco zgęstnieje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Łyżką stołową włożyć do rozgrzanego oleju masę rybną i uformować małe placki. Mam 8 kotletów. Smaż placki rybne przez około 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od stopnia podgrzania, od grubości kotletów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś gotowe kotlety na talerz i natychmiast podawaj. Do kotletów możesz podać dowolny dodatek i dowolny sos. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy