skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić posiekane placki rybne z mintaja? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Oprócz mintaja możesz gotować takie kotlety z dowolnej białej lub czerwonej ryby. Możesz gotować ze świeżych lub mrożonych ryb. Mrożone ryby należy najpierw rozmrozić na dolnej półce lodówki.
Krok 2:
Jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Zdejmij skórę z ryby. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Sprawdź powstałe filety pod kątem kości.
Krok 3:
Pokrój filety rybne na małe kawałki. W rezultacie z dwóch ryb o łącznej wadze 650 g uzyskano nieco ponad 300 g filetów rybnych. Możesz zrobić kotlety z gotowych filetów rybnych, świeżych lub mrożonych.
Krok 4:
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, możecie jej w ogóle nie dodawać. Kotlety okażą się soczyste bez niego.
Krok 5:
W misce połącz pokrojone na kawałki ryby, cebulę, jajka. Sól, pieprz masę i wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj majonez i ponownie dokładnie wymieszaj masę.
Krok 7:
Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Dostosuj ilość mąki w zależności od gęstości masy. Nie powinien być bardzo gęsty, ale jednocześnie lepki i nie rozprzestrzeniający się.
Krok 8:
Włóż masę rybną do lodówki na 30 minut. W tym czasie masa nieco zgęstnieje.
Krok 9:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Łyżką stołową włożyć do rozgrzanego oleju masę rybną i uformować małe placki. Mam 8 kotletów. Smaż placki rybne przez około 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od stopnia podgrzania, od grubości kotletów.
Krok 10:
Przenieś gotowe kotlety na talerz i natychmiast podawaj. Do kotletów możesz podać dowolny dodatek i dowolny sos. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g