język bakłażana z warzywami
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Jeśli skórka jest gorzka, bakłażany można wcześniej namoczyć w osolonej zimnej wodzie przez 1 godzinę.
2. Zetrzyj marchewki i cebulę i smaż na oleju.
dodaj sól i pieprz do smaku.
3. Smażymy bakłażany na oleju i kładziemy na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju był szklany.
4. Pokrój pomidora na cienkie półpierścienie.
5. Robimy sos z majonezu i czosnku.
6. Z smażonego bakłażana zwijamy bułki. Posmaruj sosem i rozłóż wszystkie składniki na wierzchu i posyp posiekanymi ziołami. Zwijamy bułki, można je rozłożyć na talerzu i podać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g