Tureckie tortille gezleme na kefirze z ziołami

łatwe do przygotowania danie, z twarogiem jest pyszne. Ciasta można podzielić na kwadraty lub podłużne paski, uzyskuje się wygodne i porcjowane danie. Masło nadaje tortillom niezwykły smak, z którego trudno się oderwać. Podczas smażenia nadzienie twarogowe topi się i okazuje się dość delikatne.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 61 % 31 g
254 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz kefir z ciepłą wodą, wymieszaj łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp szczyptą soli i przesianą mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść łyżką gęste ciasto. Przykryj folią spożywczą i schowaj w lodówce na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz pietruszkę i drobno posiekaj. W osobnej misce wymieszaj twaróg z ziołami. Do smaku posolić nadzienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na 5-6 części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj każdą kulkę w bardzo cienką warstwę i posyp 1 łyżeczką na środku. nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Złóż kopertę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obróć obrabiany przedmiot szwem w dół, lekko rozwałkuj wałkiem do ciasta lub rozciągnij rękami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść suchą patelnię na małym ogniu. Włóż tortillę i smaż, aż pojawią się różowe plamy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć tortillę i posmaruj masłem, ponownie odwróć i opiekaj. Nasmaruj również tył tortilli olejem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż gorące tortille jeden na drugim i podawaj natychmiast po ugotowaniu. W razie potrzeby pokrój produkty na kilka części. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy