skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Połącz kefir z ciepłą wodą, wymieszaj łyżką.
Krok 3:
Posyp szczyptą soli i przesianą mąką.
Krok 4:
Zagnieść łyżką gęste ciasto. Przykryj folią spożywczą i schowaj w lodówce na pół godziny.
Krok 5:
Opłucz pietruszkę i drobno posiekaj. W osobnej misce wymieszaj twaróg z ziołami. Do smaku posolić nadzienie.
Krok 6:
Podziel ciasto na 5-6 części.
Krok 7:
Rozwałkuj każdą kulkę w bardzo cienką warstwę i posyp 1 łyżeczką na środku. nadzienie.
Krok 8:
Złóż kopertę.
Krok 9:
Obróć obrabiany przedmiot szwem w dół, lekko rozwałkuj wałkiem do ciasta lub rozciągnij rękami.
Krok 10:
Umieść suchą patelnię na małym ogniu. Włóż tortillę i smaż, aż pojawią się różowe plamy.
Krok 11:
Odwróć tortillę i posmaruj masłem, ponownie odwróć i opiekaj. Nasmaruj również tył tortilli olejem.
Krok 12:
Ułóż gorące tortille jeden na drugim i podawaj natychmiast po ugotowaniu. W razie potrzeby pokrój produkty na kilka części. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g