ciasteczka owsiane na patelni

cudowne i bardzo zdrowe ciasteczka owsiane! Takie ciasteczka to świetna opcja dietetyczna dla osób, które starają się jeść prawidłowo. Mogę też śmiało powiedzieć, że dla dzieci jest to również bardzo przydatne. Więc spróbuj sam i traktuj swoich krewnych!
KsyunczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 11 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 69 % 43 g
248 kcal
IG: 5 / 90 / 5

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Białka układamy w misce, wlewamy płatki owsiane, sól i cukier, a także dodajemy rodzynki, cynamon i sezam.

2. Wszystko dobrze wymieszaj.

3. Na sucho (bez dodatku oleju!!!) rozgrzaną patelnię rozprowadzamy masę na ciasteczka (po jednej łyżce stołowej), smażymy na małym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony.

podajemy na stole do herbaty.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy