proste ciasteczka z kwaśną śmietaną na patelni z żółtkami

proste i pyszne ciasteczka, które są przyjemne w przygotowaniu! Uwielbiam robić ciasteczka z kwaśną śmietaną według tego przepisu - są miękkie i bardzo smaczne. Inną sztuczką jest to, że nie trzeba go piec w piekarniku, ale smażyć na patelni! W razie potrzeby spróbuj!
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 16 % 12 g
węglowodany 73 % 54 g
352 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Włóż żółtko do miski, wlej cukier, zmiel masę łyżką.

2. Następnie dodaj śmietanę, wlej olej roślinny, wszystko wymieszaj.

3. Teraz przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniataj elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk.

4. Z ciasta formujemy kiełbasę, kroimy na kawałki, z których formujemy kulki, a następnie dociskamy kulki dłonią, aby uzyskać kształt ciasteczka.

5. Rozłóż ciasteczka na suchej patelni (bez dodatku oleju) i smaż na piękny rumieniec z obu stron (smaż pod zamkniętą pokrywką).

podajemy na stole do kawy, otrzymujemy harmonię smaku i dobry nastrój!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy