proste ciasteczka z kwaśną śmietaną na patelni z żółtkami
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Włóż żółtko do miski, wlej cukier, zmiel masę łyżką.
2. Następnie dodaj śmietanę, wlej olej roślinny, wszystko wymieszaj.
3. Teraz przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniataj elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk.
4. Z ciasta formujemy kiełbasę, kroimy na kawałki, z których formujemy kulki, a następnie dociskamy kulki dłonią, aby uzyskać kształt ciasteczka.
5. Rozłóż ciasteczka na suchej patelni (bez dodatku oleju) i smaż na piękny rumieniec z obu stron (smaż pod zamkniętą pokrywką).
podajemy na stole do kawy, otrzymujemy harmonię smaku i dobry nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g