Kremowa zupa grzybowa z suszonymi borowikami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
moczyć grzyby przez 2 godziny, a następnie gotować.
w dużym rondlu rozpuść masło na średnim ogniu. Włóż drobno posiekaną cebulę i seler i dobrze podsmaż na złoty kolor. Dodaj połowę mielonego czosnku, pieczarki, kminek, sól i pieprz i smaż przez kolejne 7 minut. Wlać koniak, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Wlać bulion, ponownie dwieście do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
zdejmij zupę z ognia i użyj blendera, aby ją puree, mieląc wszystkie składniki. Wlej śmietanę, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia.
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Pokrój bagietkę na plasterki. Przygotuj masło czosnkowe. Aby to zrobić, wymieszaj pozostały posiekany czosnek z oliwą z oliwek. Za pomocą tej mieszanki posmaruj kromki chleba po obu stronach. Ułóż na blasze do pieczenia i posyp tartym serem na wierzchu. Piec około 5 minut, aż ser się rozpuści.
podając, wlej zupę do talerzy i włóż 2 grzanki do każdego.
w dużym rondlu rozpuść masło na średnim ogniu. Włóż drobno posiekaną cebulę i seler i dobrze podsmaż na złoty kolor. Dodaj połowę mielonego czosnku, pieczarki, kminek, sól i pieprz i smaż przez kolejne 7 minut. Wlać koniak, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Wlać bulion, ponownie dwieście do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
zdejmij zupę z ognia i użyj blendera, aby ją puree, mieląc wszystkie składniki. Wlej śmietanę, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia.
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Pokrój bagietkę na plasterki. Przygotuj masło czosnkowe. Aby to zrobić, wymieszaj pozostały posiekany czosnek z oliwą z oliwek. Za pomocą tej mieszanki posmaruj kromki chleba po obu stronach. Ułóż na blasze do pieczenia i posyp tartym serem na wierzchu. Piec około 5 minut, aż ser się rozpuści.
podając, wlej zupę do talerzy i włóż 2 grzanki do każdego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g