solanka z grzybami na zimę

puste miejsce dla prawdziwych smakoszy! W powolnej kuchence-szybko i łatwo! Puste miejsce będzie ratunkiem dla każdej gospodyni domowej! Ten przepis w naszej rodzinie jest dosłownie przekazywany z pokolenia na pokolenie: nigdy nie zapomnę smaku pieczarki babci z pachnących grzybów leśnych! Niestety mieszkamy w mieście i daleko nam do prawdziwych grzybów leśnych, więc zwykle zastępuję je pieczarkami. A powolna kuchenka nie tylko w tym pomaga - sama gotuje.
ŻanatAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
74 kcal
IG: 71 / 14 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Bierzemy wybrane przez nas grzyby, dokładnie je myjemy, kroimy dość grubo.
2. Przygotowane grzyby kładziemy na dnie garnka multicookera, po czym wlewamy wodę i wybieramy program "Gotowanie", czas wynosi 10 minut.
3. Po upływie czasu grzyby należy przecedzić.
4. Podczas gotowania grzybów przygotowujemy warzywa. Trzy marchewki (miałem szczęście, że mam robota kuchennego, który zrobił to w kilka sekund), kapustę dość cienko siekamy. Przenosimy oba do dużego pojemnika, mieszamy z dodatkiem cukru i soli, mieszamy.
5. Obierz cebulę, pokrój na duże kawałki i gotuj w powolnej kuchence na oleju roślinnym (tryb "smażenie" lub "pieczenie") do miękkości i złotego koloru. Następnie do cebuli należy ułożyć kapustę z marchewką, a także gotowane pieczarki.
6. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, wybierz program "duszenie", czas - 35 minut.
7. Czas minął-włóż sos do wolnowaru, a także zmielony czarny pieprz (idealny, jeśli jest świeżo zmielony). Włącz "gaszenie" na 15 minut.
8. Wlej ocet, ponownie ustaw "duszenie" na 5 minut.

układamy solankę w przygotowanych sterylnych słoikach, szczelnie zamykamy sterylnymi pokrywkami, pozostawiamy do ostygnięcia w cieple. Aby to zrobić, wystarczy owinąć słoiki w Kratę. Po dniu puszki z półfabrykatem można usunąć w miejsce stałego przechowywania.

ciepła zima i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy