skład / składniki
metoda gotowania
1. Bierzemy wybrane przez nas grzyby, dokładnie je myjemy, kroimy dość grubo.
2. Przygotowane grzyby kładziemy na dnie garnka multicookera, po czym wlewamy wodę i wybieramy program "Gotowanie", czas wynosi 10 minut.
3. Po upływie czasu grzyby należy przecedzić.
4. Podczas gotowania grzybów przygotowujemy warzywa. Trzy marchewki (miałem szczęście, że mam robota kuchennego, który zrobił to w kilka sekund), kapustę dość cienko siekamy. Przenosimy oba do dużego pojemnika, mieszamy z dodatkiem cukru i soli, mieszamy.
5. Obierz cebulę, pokrój na duże kawałki i gotuj w powolnej kuchence na oleju roślinnym (tryb "smażenie" lub "pieczenie") do miękkości i złotego koloru. Następnie do cebuli należy ułożyć kapustę z marchewką, a także gotowane pieczarki.
6. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, wybierz program "duszenie", czas - 35 minut.
7. Czas minął-włóż sos do wolnowaru, a także zmielony czarny pieprz (idealny, jeśli jest świeżo zmielony). Włącz "gaszenie" na 15 minut.
8. Wlej ocet, ponownie ustaw "duszenie" na 5 minut.
układamy solankę w przygotowanych sterylnych słoikach, szczelnie zamykamy sterylnymi pokrywkami, pozostawiamy do ostygnięcia w cieple. Aby to zrobić, wystarczy owinąć słoiki w Kratę. Po dniu puszki z półfabrykatem można usunąć w miejsce stałego przechowywania.
ciepła zima i smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g