twaróg na suchym zakwasie

bardzo naturalne i zdrowe! I jest niesamowicie pyszny!!! . Gorąco polecam.
KuklaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

przed przystąpieniem do gotowania twarogu naczynia i sprzęt należy dokładnie umyć i poparzyć wrzącą wodą.
1. Schłodzić 1 litr przegotowanego mleka do temperatury 30-35 ° C.
2. Dodaj zawartość jednej torebki z zakwasem twarogowym do mleka i dokładnie wymieszaj.
3. Umieść sfermentowane mleko w jogurcie lub multicookerze, zamknij pokrywkę i uruchom żądany tryb. W większości multicookerów jest to tryb "podgrzewania", a ponadto istnieje specjalny tryb"jogurtu".
4. Mleko fermentuje średnio w ciągu 8-9 godzin. W tym czasie bakterie zawarte w zakwasie zamieniają mleko w skrzep mleka. Po utworzeniu skrzepu jogurt lub Multicooker należy wyłączyć. Jeśli nie ma skrzepu, fermentację należy przedłużyć o 30-60 minut, a następnie sprawdzić ponownie.
5. Gotowy skrzep należy podgrzać w rondlu z czystą wodą (tj. w łaźni wodnej) do 32-35 ° C w celu uzyskania drobnoziarnistej masy twarogowej twarogu lub do 45-55 ° C w przypadku twarogu gruboziarnistego.
6. Kąpiel wodną z produktem należy pozostawić na chwilę przed oddzieleniem surowicy. Następnie gotowy twaróg wyciska się w gazie.
7. Przed użyciem domowy twarożek należy schłodzić.

gotowy produkt można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy