grzybowa solanka z kapustą na zimę

pyszne warzywa z grzybami na zimę! Grzybowa mieszanka z kapustą na zimę-choć w puszkach, ale sama w sobie cały obiad. To świetne, bezmięsne danie, które wystarczy podgrzać przed podaniem. Przygotowanie go wcale nie jest trudne-wystarczy wszystko posiekać, zgasić, wysterylizować.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 60 % 9 g
węglowodany 27 % 4 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grzybową mieszankę na zimę z kapustą? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Możesz wziąć świeże lub mrożone grzyby. Dokładnie umyj i osusz wszystkie warzywa. Wybierz soczyste, mocne, o delikatnej skórze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj białą kapustę za pomocą rozdrabniacza lub po prostu cienkiej słomy nożem. Umieść go w nieprzywierającej patelni lub kotle.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój paprykę na kawałki średniej wielkości, umieszcza się ją nie tylko ze względu na smak, ale także ze względu na piękno, więc spróbuj wziąć jasną paprykę, możesz mieć różne kolory.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę do garnka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij tam posiekaną cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojone pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut na średnim ogniu, dodając olej słonecznikowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj grzyby w osolonej wodzie. Spuść z nich wodę. Pokrój grzyby w plastry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przygotowane grzyby do mieszanki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut, doprawiając solą do smaku i dodając pieprz i liść laurowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj i wysterylizuj szklane słoiki. Zagotuj pokrywki. Włóż gotową wrzącą mieszankę do sterylnych słoików na ramionach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść solankę w słoikach do sterylizacji w kuchence mikrofalowej (bez pokrywek!)- 0,5-litrowe słoiki na 3 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    To wszystko - twoja mieszanka grzybów z kapustą jest gotowa na zimę! Przykryj mieszankę sterylnymi pokrywkami. Wyślij słoiki pod futrem, aż całkowicie ostygną. Przechowuj żywność w puszkach w chłodnym miejscu.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Do tego przepisu nie trzeba rozmrażać mrożonych grzybów-i tak je gotujemy. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 1-2 godziny. A potem gotować.

aby słoiki z letnimi zapasami były przechowywane przez długi czas, nie wybuchały ani nie psowały się, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i hacki życia o przygotowaniach na zimę.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy