Fasola w pomidorach na zimę

Niesamowite przygotowanie na zimę dla całej rodziny. Zawsze zwijam kilka słoików fasoli w pomidorach na zimę. Bardzo wygodnie jest później gotować barszcz.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 6 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 63 % 10 g
59 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować fasolę w pomidorach na zimę, weź czerwoną suchą fasolę, naturalną koncentrat pomidorowy, wodę i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz fasolę i moczyć przez 10-12 godzin (wygodniej przez noc).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz, osusz, przykryj czystą wodą i gotuj fasolę do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowa fasola nadal będzie się powiększać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w stosunku 1: 3.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij gotową fasolę polewą pomidorową, solą, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30-40 minut. Jeśli jesteś zadowolony ze smaku przedmiotu obrabianego-wlej go na gorąco do małych sterylnych słoików, zwiń i umieść "pod futrem", aż całkowicie ostygnie. Możesz przechowywać w temperaturze pokojowej.

Fasola w pomidorach na zimę jest bardzo wygodnym preparatem, który można wykorzystać do gotowania zup, barszczu, sałatek, podawać jako dodatek, znacznie skracając czas gotowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy