skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zieloną paprykę na zimę? Przygotuj jedzenie. Ponieważ w tej przekąsce najważniejsza jest zielona papryka, wybierz to warzywo w kolorze zielonym. W porównaniu z innymi składnikami powinien być znacznie większy. Paprykę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, usuń łodygi z nasionami. Pokrój paprykę w pierścienie lub paski, jak chcesz.
Krok 2:
Pomidory również umyj i wytnij łodygę. Pokrój pomidory na połówki, skóry nie można usunąć. Przełóż pomidory przez maszynkę do mięsa lub uderz blenderem, aż będą puree.
Krok 3:
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Krok 4:
Obierz i pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 5:
Przecier pomidorowy przełożyć na patelnię z grubym dnem. Wyślij tam posiekaną paprykę. Umyj ostrą paprykę i drobno posiekaj. Dodaj do garnka.
Krok 6:
Umieść patelnię na średnim ogniu, zagotuj mieszaninę, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień i gotuj masę przez około 10 minut. Usuń powstałą piankę łyżką cedzakową. Dodaj przygotowane marchewki i cebulę, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut, mieszając łyżką. Dodaj sól, cukier i olej roślinny. Ponownie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Krok 7:
Wlej ocet, gotuj warzywa i gotuj przez około 5 minut. Następnie zdejmij patelnię z warzywami z ognia.
Krok 8:
Natychmiast umieść obrabiany przedmiot w sterylnych słoikach. Słoiki należy wcześniej wysterylizować w dowolny dogodny sposób: w łaźni wodnej lub w piekarniku zagotować i wysuszyć pokrywki. Przeczytaj więcej o sterylizacji i przygotowaniach na zimę na końcu przepisu.
Krok 9:
Umieść słoiki z sałatką w dużym garnku z wodą, którego dno wyłożone jest szmatką i sterylizuj je w tempie 15 minut na 500 ml słoika. Zwiń słoiki pokrywkami. Odwróć do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowuj przedmiot w chłodnej spiżarni. Smacznego!
jak sterylizować słoiki z sałatką? Weź dużą patelnię, połóż szmatkę na dnie. Ochroni puszki przed nadmiernym ciepłem i nie pękną. Umieść słoiki wypełnione sałatką na patelni. Przykryj słoiki pokrywkami. Ostrożnie wlej wodę do garnka do połowy poziomu słoików. Postaw rondel na małym ogniu, poczekaj, aż woda się zagotuje. Ustaw Minimalne ciepło i trzymaj patelnię z półfabrykatami na kuchence przez 15 minut,jeśli masz 500 ml słoika. Większa objętość zachowaj więcej. Woda powinna gotować się bardzo słabo, nie wpadając do samych słoików. Po odpowiednim czasie wyjmij słoiki z wody i natychmiast zwiń.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g