kawior z marchwi z koncentratem pomidorowym

bogate, jasne, bogate w smak danie! Kawior z marchwi z koncentratem pomidorowym to doskonała i bardzo smaczna przekąska. Ten uniwersalny może być podawany z kromką chleba, oferowany do mięsa lub ziemniaków, a nawet używany do przygotowania pierwszych dań.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 56 % 14 g
węglowodany 36 % 9 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawior z marchwi? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne komponenty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewkę, cebulę, czosnek obrać i umyć w czystej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą pitną do stanu niskotłuszczowej śmietany. Około 150 mililitrów wody Zajęło mi 200 gramów makaronu. Mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij makaron do małego rondla, dodaj umyte liście laurowe i ziele angielskie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej nieco ponad połowę oleju roślinnego, resztę pozostaw do smażenia marchwi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij go do mieszanki pomidorów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść patelnię na dużym ogniu, po pojawieniu się pierwszych oznak wrzenia, zmniejsz kuchenkę do minimum i od czasu do czasu mieszając gotuj na wolnym ogniu, aż cebula będzie miękka. Zajmie to około 20-30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie możesz zająć się marchewką. Zetrzyj go na drobnej tarce

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej resztę oleju roślinnego na patelnię, dodaj marchewkę i umieść na dużym ogniu. Smaż marchewki przez 4-5 minut (czasami mieszaj, aby nic się nie przypaliło).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej trochę wrzącej wody, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, w tym czasie marchewka stanie się miękka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sprawdź sos pomidorowy, płyn w nim powinien częściowo odparować, a sos pomidorowy lekko zgęstnieje.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Czosnek starty na drobnej tarce Wyślij do rondla, dodaj sól do smaku, wszystko dobrze wymieszaj. Czosnek można wykluczyć, danie z tego nie pogorszy się.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyślij sos pomidorowy na patelnię do marchewki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez około pięć minut. Posmakuj kawioru i w razie potrzeby dodaj sól. Niektóre przepisy sugerują dodanie odrobiny cukru, zwykle tego nie robię, wydaje mi się, że słodycze z marchwi wystarczą. W razie potrzeby dodasz cukier do smaku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie istnieją dwa sposoby na ugotowanie kawioru. Jednym z nich jest pozostawienie marchewki na patelni i duszenie pod zamkniętą pokrywką przez 30 minut na małym ogniu. Proponuję inną opcję-gotową w piekarniku. Aby to zrobić, połóż kawior równą warstwą w ogniotrwałej formie, przykryj folią i wyślij do nagrzanego piekarnika w temperaturze 140-160 stopni (tryb góra-dół) i pozostaw na pół godziny.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Temperatura może się różnić w zależności od możliwości piekarnika. Ważne(!), kawior nie powinien być smażony, ale marnieje i osiąga gotowość w niskiej temperaturze. Tak wygląda gotowy kawior marchewkowy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Możesz przechowywać taką przekąskę w lodówce do 6-7 dni.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Jeśli nie mamy czasu na zjedzenie całego kawioru, Zwykle pakuję go w małe torebki z jedzeniem po 2-3 łyżki. i wysyłam do zamrażarki. Dzięki temu można go przechowywać tak długo, jak to możliwe. Kiedy musisz szybko ugotować mieszankę lub inną zupę pomidorową, dodaję kawior marchewkowy z zamrażarki do pierwszego dania na etapie, w którym należy dodać smażenie, gotować zupę przez kolejne 5-7 minut i zdjąć z ognia. Okazuje się pyszne, satysfakcjonujące i bogate!

smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy