skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kawior z marchwi? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne komponenty.
Krok 2:
Marchewkę, cebulę, czosnek obrać i umyć w czystej wodzie.
Krok 3:
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą pitną do stanu niskotłuszczowej śmietany. Około 150 mililitrów wody Zajęło mi 200 gramów makaronu. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Wyślij makaron do małego rondla, dodaj umyte liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 5:
Wlej nieco ponad połowę oleju roślinnego, resztę pozostaw do smażenia marchwi.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 8:
Wyślij go do mieszanki pomidorów.
Krok 9:
Umieść patelnię na dużym ogniu, po pojawieniu się pierwszych oznak wrzenia, zmniejsz kuchenkę do minimum i od czasu do czasu mieszając gotuj na wolnym ogniu, aż cebula będzie miękka. Zajmie to około 20-30 minut.
Krok 10:
W tym czasie możesz zająć się marchewką. Zetrzyj go na drobnej tarce
Krok 11:
Wlej resztę oleju roślinnego na patelnię, dodaj marchewkę i umieść na dużym ogniu. Smaż marchewki przez 4-5 minut (czasami mieszaj, aby nic się nie przypaliło).
Krok 12:
Wlej trochę wrzącej wody, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, w tym czasie marchewka stanie się miękka.
Krok 13:
Sprawdź sos pomidorowy, płyn w nim powinien częściowo odparować, a sos pomidorowy lekko zgęstnieje.
Krok 14:
Czosnek starty na drobnej tarce Wyślij do rondla, dodaj sól do smaku, wszystko dobrze wymieszaj. Czosnek można wykluczyć, danie z tego nie pogorszy się.
Krok 15:
Wyślij sos pomidorowy na patelnię do marchewki.
Krok 16:
Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez około pięć minut. Posmakuj kawioru i w razie potrzeby dodaj sól. Niektóre przepisy sugerują dodanie odrobiny cukru, zwykle tego nie robię, wydaje mi się, że słodycze z marchwi wystarczą. W razie potrzeby dodasz cukier do smaku.
Krok 17:
Następnie istnieją dwa sposoby na ugotowanie kawioru. Jednym z nich jest pozostawienie marchewki na patelni i duszenie pod zamkniętą pokrywką przez 30 minut na małym ogniu. Proponuję inną opcję-gotową w piekarniku. Aby to zrobić, połóż kawior równą warstwą w ogniotrwałej formie, przykryj folią i wyślij do nagrzanego piekarnika w temperaturze 140-160 stopni (tryb góra-dół) i pozostaw na pół godziny.
Krok 18:
Temperatura może się różnić w zależności od możliwości piekarnika. Ważne(!), kawior nie powinien być smażony, ale marnieje i osiąga gotowość w niskiej temperaturze. Tak wygląda gotowy kawior marchewkowy.
Krok 19:
Możesz przechowywać taką przekąskę w lodówce do 6-7 dni.
Krok 20:
Jeśli nie mamy czasu na zjedzenie całego kawioru, Zwykle pakuję go w małe torebki z jedzeniem po 2-3 łyżki. i wysyłam do zamrażarki. Dzięki temu można go przechowywać tak długo, jak to możliwe. Kiedy musisz szybko ugotować mieszankę lub inną zupę pomidorową, dodaję kawior marchewkowy z zamrażarki do pierwszego dania na etapie, w którym należy dodać smażenie, gotować zupę przez kolejne 5-7 minut i zdjąć z ognia. Okazuje się pyszne, satysfakcjonujące i bogate!
smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g