gromadnik na zimę, sałatka rybna z warzywami
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj i oczyść ryby z głów, wnętrzności i płetw.
2. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
3. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż prawie do miękkości. Dodaj marchewki i od czasu do czasu mieszając gotuj wszystko razem.
4. Dodaj rybę, wymieszaj i usmaż. Dodaj sól i cukier.
5. W soku pomidorowym rozcieńczyć mąkę i dodać wszystko do ryby z warzywami. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj gromadnik z warzywami przez 30 minut.
6. Dodaj ocet i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
7. Zdjąć z ognia i włożyć do sterylnych słoików, zwinąć sterylnymi pokrywkami.
wyjście to jeden słoik 700 ml.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal / 100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g