Sałatka na zimę z ryżem i warzywami

świetna sałatka warzywna zachwyci mroźną zimę! Zamykam tę prostą sałatkę z roku na rok i muszę powiedzieć, że się nie nudzi! Zimą to tylko dar niebios, nadaje się jako dodatek do dań głównych, ale jako szybka przekąska też jest świetna!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 56 % 10 g
109 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne składniki, warzywa dobrze myjemy, najlepiej pod bieżącą wodą i czyścimy

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż myjemy i gotujemy przez 7-10 minut w osolonej wodzie w stosunku 1: 3 ryżu i wody

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowany ryż myjemy pod zimną wodą, aby pozostał kruchy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchew

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż marchewki do dużego pojemnika, wlej olej roślinny

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ten sam cukier

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sol

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ocet

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić lub smażyć (jak pozwalamy naczynia) na dużym ogniu przez 10 minut

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie posiekaj cebulę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż cebulę na marchewce i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W tym czasie posiekaj paprykę

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dusić przez kolejne 5 minut

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dowolnie kroimy pomidory

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż pomidory na pozostałych warzywach, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj gotowany ryż do warzyw

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dusić wszystko razem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dobrze umyj słoiki, sterylizuj. Sałatkę układamy w słoikach i zwijamy

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ze wskazanych składników uzyskuje się 10 półlitrowych słoików lub 5 litrów

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy