Sałatka ze szprotem na zimę

niezwykły zbiór ryb i warzyw! Świetne połączenie! Konserwy rybne są uwielbiane przez wszystkich, ale zakupione produkty często nie spełniają surowych wymagań. Prawdziwy szprot można przygotować samodzielnie. W połączeniu z warzywami i pomidorami będzie przechowywany przez całą zimę i dobrze urozmaici codzienne menu.
Teresa * KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 5 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 33 % 5 g
82 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h

Szprot do przygotowania sałatki na zimę należy kupić świeżo mrożoną, ale taką, która była przechowywana w odpowiednich warunkach. Ryba musi być nienaruszona i nie zdeformowana. Zostawiamy go w głębokiej misce na dolnej półce lodówki, aż do całkowitego rozmrożenia.

gdy ryba się rozpuści, spuść wodę i wyczyść ją. Usuwamy głowy, wnętrzności i ogon. Filety szprota są dobrze myte pod bieżącą wodą i pozostawione w durszlaku, aby nadmiar wody spłynął.

podczas gdy ryba spływa, przygotuj warzywa. Obierz cebulę. Cebulę i pomidory myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i kroimy na małe kawałki. Przepuszczamy warzywa przez maszynę do mięsa.

obierz marchewki, umyj, zetrzyj na grubej tarce. Wlej olej roślinny do rondla lub rondla z grubym dnem i dobrze go podgrzej. Dodajemy marchewki i smażymy je o lekkiej zmianie koloru.

gdy marchewki będą w połowie gotowe, dodaj do nich przecier pomidorowo-cebulowy, sól i cukier. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, aby gęsta masa się nie przypaliła.

gdy tylko pieczeń się zagotuje, załaduj do niej szprot, ponownie zagotuj i zmniejsz ogień do etapu lekkiego wrzenia. Dusić przez półtorej godziny pod zamkniętą pokrywką.

gdy ryba jest gotowana przez 90 minut, dodaj do niej suche przyprawy, może to być gotowy zestaw ryb lub po prostu ulubiona mieszanka papryki. Ponownie przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

po kwadransie dodaj kęs, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut i wyłącz. Sałatka ze szprotem jest gotowa, pozostaje zamknąć ją w słoikach. Moment konserwacji jest bardzo ważny, pomoże zachować obrabiany przedmiot i uzyskać dokładnie pożądany smak.

puszki na pół litra są dobrze umyte i sterylizowane w dowolny dogodny sposób. Rozłupujemy w nich świeżo ugotowaną sałatkę, zwijamy pokrywki, które również wstępnie sterylizujemy. Zawijamy gorące słoiki ciepłym kocem, aż całkowicie ostygną, stanie się to sposobem na dodatkową sterylizację przedmiotu obrabianego.

gdy słoiki ostygną, włóż je do chłodnego miejsca do przechowywania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Szprot Bałtycki - 137   kcal/100g
  • Szprot wędzony na gorąco - 162   kcal/100g
  • Szprot kaspijski - 191   kcal/100g
  • Szprot pikantnego solenia - 154   kcal/100g
  • Szprot słony - 137   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy