sos barszczowy na zimę bez kapusty

zaoszczędzi dużo czasu, wysiłku i nerwów na przygotowanie barszczu! Zimą wystarczy otworzyć słoik z tak jasnym dressingiem i dodać go do gotowego bulionu mięsnego z ziemniakami lub fasolą. Przygotuj barszcz z takim dressingiem - kilka drobiazgów!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 64 % 9 g
72 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos barszczowy na zimę bez kapusty? Umyj świeże, jasne buraki, bez zadrapań i wgnieceń szczotką pod bieżącą wodą. Obieraczką do warzyw usuń skórkę i zetrzyj na grubej tarce. Możesz pokroić buraki nożem w paski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj również marchewki pod bieżącą wodą, pocierając skórkę szczotką. Jest to konieczne, aby pozbyć się cząstek ziemi. Obierz skórkę. Do siekania marchwi można użyć tarki z dużymi otworami lub specjalnego noża do krojenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Obierz i zetrzyj czosnek na drobnej tarce. Umyj pomidory pod bieżącą wodą i posiekaj średnią kostką. Nie powinieneś pozbywać się nasion pomidorów, będą tutaj bardzo przydatne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj warzywa pod bieżącą wodą, wstrząśnij z nadmiaru wilgoci i drobno posiekaj. Idealny jest tutaj pachnący lubczyk, koperek lub pietruszka. Przygotuj liść laurowy. Użyję trzech liści, ale możesz dodać dwa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź głęboką patelnię lub kocioł o grubych ściankach. Zmyć mieloną paprykę, uwolnić od nasion i pokroić w drobną kostkę. Umieść wszystkie warzywa na patelni. Dodaj sól, cukier, ocet i rafinowany olej słonecznikowy. A także mielona kolendra, nasiona kopru i liście laurowe do aromatyzowania. Wymieszaj dressing i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Następnie, na gorąco, włóż do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami.

puszki są wstępnie myte sodą, a następnie sterylizowane w dowolny sposób. Tak sterylizuję półlitrowe słoiki. Do każdego wlewam około centymetra zwykłej zimnej wody z kranu i sterylizuję w kuchence mikrofalowej przez dwie minuty z mocą 800 watów. Im większy słoik, tym więcej czasu potrzeba na jego sterylizację. Po prostu zalej pokrywki wrzącą wodą.
dressing jest jasny, pikantny i bardzo aromatyczny. Przechowuj taki opatrunek w chłodnym, ciemnym miejscu. Zimą nie straci ani grama swojego koloru i pozostanie równie smaczna!
w zależności od tego, jaką gęstość barszczu preferujesz, możesz włożyć mniej lub więcej sosu do bulionu.
zwykle używam pół litra sosu na dwulitrową patelnię barszczu. Jednocześnie zawsze mam chudy bulion z dodatkiem białej fasoli i niewielkiej ilości ziemniaków. Barszcz okazuje się średnio gęsty, łyżka w nim nie stoi :)
zasada pracy z tym dressingiem jest dokładnie taka sama, jak w przypadku dressingu ze świeżych buraków. Nie należy go długo gotować w bulionie. Zaledwie kilka minut po ponownym zagotowaniu i barszcz jest gotowy!
smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal / 100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy