skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Wieprzowina to kawałek szynki.
Krok 2:
Ubij jajko wodą i solą, aż sól się rozpuści.
Krok 3:
Przesiać mąkę szkiełkiem, wlać mieszaninę jajek do zagłębienia pośrodku, zagnieść ciasto jak na pierogi.
Krok 4:
Uformuj z niego kulkę, przykryj miskę folią i pozostaw na 1 godzinę.
Krok 5:
W tym czasie ugotuj wszystko na pieczeń. Pokrój mięso na kawałki o dowolnym kształcie.
Krok 6:
Pokrój cebule na 4 części, pokrój w cienkie paski.
Krok 7:
Obierz i zetrzyj marchewki.
Krok 8:
Czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Krok 9:
Posiekaj zielenie.
Krok 10:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 11:
W rondlu z grubym dnem dobrze rozgrzej olej słonecznikowy, włóż wieprzowinę i smaż na dużym ogniu, aż będzie złoty, 5-7 minut.
Krok 12:
Tymczasowo usuń mięso z patelni, zamiast tego dodaj cebulę i smaż na jasnozłoty kolor.
Krok 13:
Dodaj marchewkę i czosnek, smaż na małym ogniu, aż marchewka lekko zmięknie.
Krok 14:
Włóż mięso do garnka, wymieszaj. Połóż ziemniaki na wierzchu i zalej wodą, aby lekko przykryły warzywa.
Krok 15:
Podziel ciasto na kilka części, zwiń je w cienką warstwę. Użyłem Maszyny do makaronu, ale możesz zrobić wszystko zwykłym wałkiem do ciasta.
Krok 16:
Pokrój ciasto na prostokąty o długości około 15 cm i dowolnej szerokości. Połóż na nich zielenie, dodaj sól. Zwiń rurki. Jeśli pozostanie nadmiar ciasta, można je zamrozić i przechowywać w zamrażarce przez kilka tygodni.
Krok 17:
Pociąć rurki na pojedyncze kawałki o długości około 4 cm.
Krok 18:
Posmaruj przyszłe bułki olejem słonecznikowym, aby zachować swój kształt.
Krok 19:
Ułóż bułki z ciasta na ziemniakach. Zamknij pokrywkę i gotuj na średnim ogniu przez 35-45 minut. Następnie wyjmij gotowe bułki, wymieszaj mięso i warzywa. Umieść pieczeń na talerzu wraz z kilkoma rolkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g