bułki na parze z ziołami i pieczeń wieprzową

Spróbuj przepysznych niemieckich bułek parowych z ziołami! Struli - tak w kuchni niemieckiej nazywane są bułki z przaśnego ciasta pierogowego, które są gotowane na parze. Zwykle podaje się je z frytkami z mięsem lub kurczakiem. Same bułki są dość zróżnicowane: może to być po prostu ciasto lub ciasto nadziewane ziołami, smażoną marchewką z cebulą, mielonym mięsem. Wybrałem opcję z zielenią, ponieważ pieczeń sama w sobie jest bardzo satysfakcjonująca. Jednak takie bułki parowe można podawać osobno, jako niezależne danie.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 59 % 20 g
175 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Wieprzowina to kawałek szynki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajko wodą i solą, aż sól się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiać mąkę szkiełkiem, wlać mieszaninę jajek do zagłębienia pośrodku, zagnieść ciasto jak na pierogi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uformuj z niego kulkę, przykryj miskę folią i pozostaw na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie ugotuj wszystko na pieczeń. Pokrój mięso na kawałki o dowolnym kształcie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebule na 4 części, pokrój w cienkie paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz i zetrzyj marchewki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj zielenie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W rondlu z grubym dnem dobrze rozgrzej olej słonecznikowy, włóż wieprzowinę i smaż na dużym ogniu, aż będzie złoty, 5-7 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tymczasowo usuń mięso z patelni, zamiast tego dodaj cebulę i smaż na jasnozłoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj marchewkę i czosnek, smaż na małym ogniu, aż marchewka lekko zmięknie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż mięso do garnka, wymieszaj. Połóż ziemniaki na wierzchu i zalej wodą, aby lekko przykryły warzywa.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podziel ciasto na kilka części, zwiń je w cienką warstwę. Użyłem Maszyny do makaronu, ale możesz zrobić wszystko zwykłym wałkiem do ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój ciasto na prostokąty o długości około 15 cm i dowolnej szerokości. Połóż na nich zielenie, dodaj sól. Zwiń rurki. Jeśli pozostanie nadmiar ciasta, można je zamrozić i przechowywać w zamrażarce przez kilka tygodni.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pociąć rurki na pojedyncze kawałki o długości około 4 cm.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posmaruj przyszłe bułki olejem słonecznikowym, aby zachować swój kształt.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ułóż bułki z ciasta na ziemniakach. Zamknij pokrywkę i gotuj na średnim ogniu przez 35-45 minut. Następnie wyjmij gotowe bułki, wymieszaj mięso i warzywa. Umieść pieczeń na talerzu wraz z kilkoma rolkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy