gulasz z bakłażana, papryki, pomidorów i cukinii

proste danie warzywne do dekoracji lub bezmięsnego menu! Gulasz warzywny to łatwe i szybkie danie z sezonowych młodych warzyw, które jest jasne, soczyste i lekkie. Uzupełnienie zestawu warzyw ulubionymi przyprawami i przyprawami sprawi, że danie będzie szczególnie smaczne i aromatyczne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Zestaw warzyw do smaku i pożądania można zmienić. Bakłażany myjemy, kroimy w drobną kostkę. Użyłem odmian bakłażana bez nieodłącznej goryczy tego warzywa, które są teraz w sprzedaży. Ale jeśli warzywo wpadnie w gorycz, łatwo się go pozbyć, wystarczy posypać posiekany bakłażan solą i pozostawić na 20 minut. Po wskazanym czasie dokładnie myjemy bakłażana i wyciskamy sok.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Młoda cukinia jest również myta i pokrojona w kostkę. Jeśli warzywo jest wystarczająco dojrzałe, ze sztywną skórką i uformowanymi nasionami, obierz je, drobno posiekaj miąższ nożem. Umyj paprykę, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion, pokrój miąższ w małe kostki lub paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ w kostkę. Jeśli skóra pomidorów jest twarda, usuń ją, zalewając wrzącą wodą, a następnie zanurzając w zimnej misce. Po spadku temperatury skóra łatwo oddziela się od miazgi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem lub do rondla. Rozgrzewamy go. Smażyć bakłażany na oleju przez dwie minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do bakłażana wysyłamy cebulę, marchewkę, paprykę, cukinię. Wymieszaj i smaż warzywa na dużym ogniu przez kolejne kilka minut. Jeśli warzywa wydzielają mało soku, możesz wlać niewielką ilość wody, aby warzywa nie zaczęły palić się na dnie patelni podczas duszenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj pomidory. Wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa pod pokrywką przez 25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Siedem minut przed końcem czasu duszenia dodaj sól i czarny pieprz do smaku, możesz dodać więcej przypraw do smaku, wymieszać i doprowadzić naczynie do pełnej gotowości. Warzywa powinny być miękkie i delikatne w smaku. Podawaj gulasz warzywny na stole, posypując posiekanymi świeżymi ziołami, kwaśną śmietaną i świeżym chlebem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy