kurczak Cacciatore

bardzo satysfakcjonujące, smaczne, niezwykłe, dodatek do przystawki. Kurczak Cacciatore to bardzo smaczne i niedrogie danie kuchni włoskiej. Jest głównym daniem do stołu obiadowego lub do podania na obiad. Zasadniczo jest dodatkiem do włoskiego makaronu.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 11 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 12 % 3 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed gotowaniem należy przygotować składniki. Pokrój kurczaka na duże kawałki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój grzyby na średnie kawałki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z papryki wyjmij rdzeń i pokrój w długie paski

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w półpierścienie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidor na małe kliny, po usunięciu rdzenia. Najlepiej wcześniej usunąć skórę wrzącą wodą

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój warzywa na mniejsze

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czosnek w małych kostkach

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej oliwę z oliwek do kotła na dno

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż kurczaka ze wszystkich beczek, aż będzie niekompletny, lekko smażony. Następnie należy go usunąć z kotła w osobnej misce

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kładziemy razem cebulę z grzybami. Muszą być zmieszane razem. Dodaj przyprawy. Następnie smaż grzyby z cebulą, aż będą lekko opiekane

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie włóż pieprz do kotła, mieszając go również z pierwszymi składnikami, a także dodaj przyprawy. Pieprz doprowadzić do miękkości

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj 150 gr. sok pomidorowy, czosnek, pomidor i przyprawy. Wymieszaj wszystko razem i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut na małym ogniu

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj ostrą paprykę do smaku

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na wierzchu powstałego sosu kładziemy kurczaka lekko zanurzając się w płynie uzyskanym w kotle. Pozostaw do duszenia przez trzydzieści minut na małym ogniu

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pięć minut przed końcem gotowania dodaj warzywa i wymieszaj. Po określonym czasie danie będzie gotowe

przepis na kurczaka Cacciatore nadaje się do gotowania nie tylko w domowej kuchni, ale także w naturze w kotle. Bardzo podobny do przepisu gruzińskiego popularnego dania chakhokhbili. Różni się zastosowaniem oliwy z oliwek i przypraw. Chociaż w ogóle używałem francuskiej kolekcji ziół prowansalskich. Kurczaka najlepiej używać w domu, ponieważ po pierwsze jest zdrowszy, a po drugie nie rozpada się, zachowuje swoją powaloną strukturę. Zamiast soku pomidorowego możesz użyć startych pomidorów. Aby uzyskać piękne danie, polecam zdjąć skórę z ptaka. Z reguły odrywa się od kawałków mięsa, a danie nie jest zbyt reprezentacyjne. To wskazówka dla tych, którzy gotują dla gości. Samo gotowe danie służy jako dodatek do przystawki. Zwłaszcza Włosi lubią podawać go z makaronem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy