różowy łosoś z majonezem marchewkowym i cebulą

Tak, różowy łosoś jest suchy, ale nie w tej lekturze! Soczysta, delikatna ryba! Zaskakująco prosty i stosunkowo oszczędny przepis na czerwoną rybę. Nie ma super wyrafinowanych i nieistniejących składników, nadaje się zarówno na prostą kolację, jak i na lunch w weekend, kiedy wszyscy krewni są przy stole.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 13 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 8 % 2 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oczyść rybę i pokrój na porcje. Rozgrzej olej na patelni i smaż rybę z obu stron, ale nie do miękkości, ale na złoty kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zapobiec przywieraniu Skórki, nasmaruj patelnię cienką warstwą oleju i dobrze podgrzej, a następnie dodaj olej, ile potrzeba. Osusz rybę serwetkami, wtedy się nie przyklei. Więc usmaż całą rybę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój cebulę, jak chcesz-w kostkę dowolnej wielkości lub w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce (lub pokrój w kostkę, paski).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na oleju z ryb musisz usmażyć warzywa. Umieść cebulę na patelni z olejem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewki do cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż warzywa przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż smażoną rybę na warzywach i dodaj szklankę wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp majonezem i przyprawami i zalej jeszcze jedną szklanką wody. Zamiast majonezu możesz wziąć śmietanę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dusić rybę z warzywami i majonezem pod przykryciem przez około 15 minut. Sól, pieprz, dodaj liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut, aż ryba będzie gotowa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Taką rybę z sosem dobrze podawać z puree ziemniaczanym, makaronem lub kaszą gryczaną, ryżem, owsianką Artek.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy