skład / składniki
metoda gotowania
pierwszym krokiem jest przygotowanie warzyw.
cukinię należy umyć, pokroić skórę, jeśli jest twarda, i pokroić samą cukinię w drobną kostkę.
marchewki opłucz, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Uwolnij paprykę z nasion i pokrój miąższ na małe kwadraty.
rozmrozić zielony groszek.
na patelni lub w holenderskim piekarniku rozgrzej olej roślinny, włóż marchewki, lekko usmaż, dodaj resztę warzyw, mieszając, smaż je przez 10-15 minut, aż będą miękkie.
dodaj sól i przyprawy do smaku (czarny mielony pieprz, taki jak kurkuma, curry, papryka, asafetida).
wlej wrzącą wodę do warzyw, włóż kuskus i pozostaw na minimalnym ogniu.
15-20 minut, a najlepiej 30, konieczne jest, aby kuskus wchłonął płyn i spuchł.
podawaj kuskus z warzywami na gorąco. Świeże warzywa będą bardzo odpowiednie podczas serwowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kuskus - 112 kcal/100g