kuskus warzywny z groszkiem

soczyste danie z delikatnym kuskusem i warzywami. Kuskus z warzywami to danie, które może być najbardziej zróżnicowane w zależności od pory roku. Do zestawu warzyw można dodać kukurydzę, plastry pomidorów bez skórki, bakłażany, paprykę o różnych kolorach. Zamiast wody możesz bezpiecznie użyć wywaru warzywnego.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 67 % 8 g
60 kcal
IG: 44 / 56 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 50 min

pierwszym krokiem jest przygotowanie warzyw.
cukinię należy umyć, pokroić skórę, jeśli jest twarda, i pokroić samą cukinię w drobną kostkę.
marchewki opłucz, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Uwolnij paprykę z nasion i pokrój miąższ na małe kwadraty.
rozmrozić zielony groszek.
na patelni lub w holenderskim piekarniku rozgrzej olej roślinny, włóż marchewki, lekko usmaż, dodaj resztę warzyw, mieszając, smaż je przez 10-15 minut, aż będą miękkie.
dodaj sól i przyprawy do smaku (czarny mielony pieprz, taki jak kurkuma, curry, papryka, asafetida).
wlej wrzącą wodę do warzyw, włóż kuskus i pozostaw na minimalnym ogniu.
15-20 minut, a najlepiej 30, konieczne jest, aby kuskus wchłonął płyn i spuchł.
podawaj kuskus z warzywami na gorąco. Świeże warzywa będą bardzo odpowiednie podczas serwowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kuskus - 112   kcal/100g

Podobne przepisy