saute bakłażan cukinii na zimę

saute na zimę - zarówno przekąska, jak i dodatek do ziemniaków i mięsa! Gotuj! Taki smażony warzywo z cukinią i bakłażanem z przyjemnością poczęstuje każdego w mroźne zimowe dni. Uzupełni smażone mięso i ryby, kotlet parowy i tłuczone ziemniaki lub ziemniaki pieczone w piekarniku z kawałkiem smalcu... Tak, ile różnych, szybkich, ekonomicznych i przydatnych można wymyślić w długie zimowe wieczory.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

z podanej ilości składników uzyskuje się 2,5 l saute.
1. Wstępnie umyj słoiki z sodą i wysterylizuj je na parze. Zagotuj pokrywki. Połóż wszystko na ręczniku i pozostaw do wyschnięcia.
2. Przygotuj warzywa. Oczyść je. Cukinię, bakłażana, cebulę i dwa rodzaje papryki pokroić w kostkę. Blanszuj pomidory, zdejmij z nich skórkę i zetrzyj miąższ. Zetrzyj również marchewki.
3. Podpal trzy patelnie (lub wykonuj kolejne etapy). Ogień jest średni, na każdej patelni 5 łyżek. l olej słonecznikowy. Na pierwszej patelni włóż cukinię i gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut. Na drugiej patelni włóż bakłażana i gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut. Na trzeciej patelni włóż cebulę i podsmaż ją bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, na złoty kolor (5 minut). Następnie dodaj marchewki do cebuli i gotuj bez przykrycia, czasami mieszając, przez 10 minut. Dodaj paprykę (bułgarską i ostrą) do cebuli z marchewką, wymieszaj, przykryj i gotuj przez 5 minut.
4. Połącz wszystkie smażone składniki na jednej dużej patelni, dodaj pomidory, dobrze wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
5. Dodaj 3 łyżki oleju słonecznikowego, soli, czarnego pieprzu, suszonej bazylii, liści laurowych, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Po 15 minutach dodaj ocet i czosnek przepuszczony przez prasę.
6. Rozłóż gorący sauté w słoikach, Zamknij, odwróć i zawiń na jeden dzień.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy