skład / składniki
gotowanie krok po kroku
również przepis na zrobienie kapusty ze śliwkami jest odpowiedni dla tych, którzy przestrzegają postu lub diety niskokalorycznej.
obierz cebulę i pokrój w małe kostki.
obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Możesz również pokroić marchewki w paski.
oczyść główkę kapusty z górnych liści i posiekaj.
suszone śliwki moczyć w gorącej wodzie.
smażyć kapustę w oleju roślinnym do miękkości.
dodaj cebulę i marchewkę do kapusty, smaż na złoty kolor.
Dodaj do mieszanki pastę pomidorową i suszone śliwki.
sól, dodaj przyprawy i pieprz do swoich upodobań.
dobrze mieszając, dusić masę do całkowitego ugotowania na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
kapustę ze śliwkami można podawać jako osobne drugie danie lub jako smaczny dodatek do mięsa lub ryb.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g