Grechotto z grzybami

Grechotto jest modne, piękne, smaczne i zdrowe!!! Zwykła gryka? Prosty obiad? Nic takiego! Nawet kasza gryczana może przygotować danie restauracyjne. Śmietana sprawi, że danie będzie delikatniejsze, parmezan nada mu wyjątkowy smak, a buraki i warzywa będą jasnym akcentem. Gryka już nigdy nie będzie taka sama!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 55 % 12 g
125 kcal
IG: 18 / 73 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj pieczarki, oczyszczając je z brudu, a następnie pokrój w średniej wielkości talerze. Na patelni umieść kawałek masła na średnim ogniu. Umieść pokrojone pieczarki na rozgrzanej patelni i smaż je lekko przez kilka minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Włóż cebulę na patelnię i smaż razem z grzybami przez 1 minutę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kaszę gryczaną i smaż przez 1 minutę. Odbywa się to tak, że w przyszłości gryka nie gotuje się, pozostaje elastyczna i zachowuje swoją strukturę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz polej kaszę gryczaną grzybami i cebulą bulionem warzywnym. Gotuj grykę przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając zawartość patelni (gryka nie powinna się gotować, powinien być stan "AL DENTE").

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie powoli wlewaj śmietankę mleczną, nadal mieszając zawartość patelni. Po całkowitym wlaniu śmietany wyjmij patelnię z pieca. Do gryki dodaj starty twardy ser na drobnej tarce (najlepiej będzie, jeśli będzie to parmezan), sól do smaku i wszystko wymieszaj. Przygotuj sos buraczany z wyprzedzeniem, aby pod koniec gotowania grechotto pozostało tylko udekorować danie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby to zrobić, ugotuj buraki z wyprzedzeniem, a następnie obierz je i zetrzyj na drobnej tarce. Przenieś starte buraki do małego, głębokiego pojemnika. Teraz posiekaj czosnek, siekając go lub siekając przez wyciskacz do czosnku, a także Wyślij do pojemnika na buraki. Dodaj sól i trochę oleju roślinnego. Wymieszaj wszystkie składniki. Tankowanie jest gotowe. Posiekaj również warzywa osobno.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz ułóż gotowe grechotto z grzybami na talerzach. Udekoruj danie sałatką z buraków, pięknie układając je bezpośrednio na kaszy gryczanej, posyp posiekanymi ziołami na wierzchu.

w rzeczywistości dekorowanie grechotto sałatką z buraków wcale nie jest konieczne, jest to niezależne danie. Zasadniczo sałatkę można podawać osobno lub podawać inną lekką, ale soczystą sałatkę, na przykład kapustę.

danie jest smaczne, pożywne, dość sycące i bogate w składniki. To prawda, że mięsożercom może brakować kawałka mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy