skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj pieczarki, oczyszczając je z brudu, a następnie pokrój w średniej wielkości talerze. Na patelni umieść kawałek masła na średnim ogniu. Umieść pokrojone pieczarki na rozgrzanej patelni i smaż je lekko przez kilka minut.
Krok 2:
Następnie obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Włóż cebulę na patelnię i smaż razem z grzybami przez 1 minutę.
Krok 3:
Dodaj kaszę gryczaną i smaż przez 1 minutę. Odbywa się to tak, że w przyszłości gryka nie gotuje się, pozostaje elastyczna i zachowuje swoją strukturę.
Krok 4:
Teraz polej kaszę gryczaną grzybami i cebulą bulionem warzywnym. Gotuj grykę przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając zawartość patelni (gryka nie powinna się gotować, powinien być stan "AL DENTE").
Krok 5:
Następnie powoli wlewaj śmietankę mleczną, nadal mieszając zawartość patelni. Po całkowitym wlaniu śmietany wyjmij patelnię z pieca. Do gryki dodaj starty twardy ser na drobnej tarce (najlepiej będzie, jeśli będzie to parmezan), sól do smaku i wszystko wymieszaj. Przygotuj sos buraczany z wyprzedzeniem, aby pod koniec gotowania grechotto pozostało tylko udekorować danie.
Krok 6:
Aby to zrobić, ugotuj buraki z wyprzedzeniem, a następnie obierz je i zetrzyj na drobnej tarce. Przenieś starte buraki do małego, głębokiego pojemnika. Teraz posiekaj czosnek, siekając go lub siekając przez wyciskacz do czosnku, a także Wyślij do pojemnika na buraki. Dodaj sól i trochę oleju roślinnego. Wymieszaj wszystkie składniki. Tankowanie jest gotowe. Posiekaj również warzywa osobno.
Krok 7:
Teraz ułóż gotowe grechotto z grzybami na talerzach. Udekoruj danie sałatką z buraków, pięknie układając je bezpośrednio na kaszy gryczanej, posyp posiekanymi ziołami na wierzchu.
w rzeczywistości dekorowanie grechotto sałatką z buraków wcale nie jest konieczne, jest to niezależne danie. Zasadniczo sałatkę można podawać osobno lub podawać inną lekką, ale soczystą sałatkę, na przykład kapustę.
danie jest smaczne, pożywne, dość sycące i bogate w składniki. To prawda, że mięsożercom może brakować kawałka mięsa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g