Karasi w sosie śmietanowym w kotle

bardzo smaczne, niestandardowe, satysfakcjonujące, ekonomiczne. Pomimo prostoty i taniości składników jest to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie można przygotować z ryb! Karaś jest najtańszą ze wszystkich ryb, które można kupić na rynku.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 10 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 87 % 73 g
339 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na pierwszym etapie gotowania na wypatroszonych i obranych karasiach konieczne jest wykonanie nacięć wzdłuż żeber. Odbywa się to w celu złamania kości widelca i rozpuszczenia ich w wysokich temperaturach podczas pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby Karaś stracił zapach mułu, jeśli oczywiście jest, rybę należy napełnić mlekiem na godzinę. Następnie spuść mleko. Nie ma potrzeby mycia Karasi w wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowując składniki do sosu, pokrój cebulę w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieczarki pieczarki kroimy również w kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czosnek zmiażdżyć

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przed smażeniem na patelni pocieramy Karaś mieszanką soli i czarnego pieprzu i zwijamy w kaszę mannę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć Karaś na patelni z obu stron na mieszance masła słonecznikowego na złoty kolor. Karasie należy smażyć, aż ryba będzie gotowa

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby przygotować sos śmietanowy, najpierw wlej olej słonecznikowy do kotła. I podgrzej go do wysokich temperatur na dużym ogniu

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż cebulę do rozgrzanego oleju. Smażyć na złoty kolor

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj grzyby i wymieszaj z cebulą. Smaż je również razem. Jednocześnie sól i pieprz według własnych upodobań. Smażyć przez około pięć minut. Następnie zamykamy wszystkie klapy i pozwalamy kotłowi zmniejszyć jego moc, aby móc podawać śmietanę. W wysokich temperaturach nie można go podawać, śmietana "zwinie się"

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj śmietanę, mieszając z cebulą i grzybami. Dusić przez około pięć minut, ciągle mieszając

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj czosnek, sól i pieprz

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej mleko, wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez około dziesięć minut, a następnie dodaj wodę. Wymieszaj wszystko i pozostaw na małym ogniu przez około dwadzieścia minut

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż rybę do podania na dużym płaskim talerzu i polej sosem na wierzchu. Ostatnim akcentem jest zmiażdżenie świeżych ziół na wierzchu. Smacznego!

Karasi w sosie śmietanowym to bardzo smaczne danie, które można przygotować w naturze. Nadaje się dla wszystkich miłośników pikników, wędkarstwa i po prostu miłośników siedzenia nad rzeką i czegoś do jedzenia! Zauważam, że konieczne jest wykonanie nacięć nożem, ponieważ pestki grasicy (najmniejsze i najbardziej nieprzyjemne) w wysokich temperaturach znikają podczas pieczenia, rozpuszczając się. Nie można wykonać procedury napełniania ryb mlekiem, jeśli ryba nie ma zapachu błota lub mułu. Jeśli była w zbiorniku z piaszczystym dnem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy