skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na pierwszym etapie gotowania na wypatroszonych i obranych karasiach konieczne jest wykonanie nacięć wzdłuż żeber. Odbywa się to w celu złamania kości widelca i rozpuszczenia ich w wysokich temperaturach podczas pieczenia.
Krok 2:
Aby Karaś stracił zapach mułu, jeśli oczywiście jest, rybę należy napełnić mlekiem na godzinę. Następnie spuść mleko. Nie ma potrzeby mycia Karasi w wodzie.
Krok 3:
Przygotowując składniki do sosu, pokrój cebulę w małe kostki.
Krok 4:
Pieczarki pieczarki kroimy również w kostki.
Krok 5:
Czosnek zmiażdżyć
Krok 6:
Przed smażeniem na patelni pocieramy Karaś mieszanką soli i czarnego pieprzu i zwijamy w kaszę mannę
Krok 7:
Smażyć Karaś na patelni z obu stron na mieszance masła słonecznikowego na złoty kolor. Karasie należy smażyć, aż ryba będzie gotowa
Krok 8:
Aby przygotować sos śmietanowy, najpierw wlej olej słonecznikowy do kotła. I podgrzej go do wysokich temperatur na dużym ogniu
Krok 9:
Włóż cebulę do rozgrzanego oleju. Smażyć na złoty kolor
Krok 10:
Następnie dodaj grzyby i wymieszaj z cebulą. Smaż je również razem. Jednocześnie sól i pieprz według własnych upodobań. Smażyć przez około pięć minut. Następnie zamykamy wszystkie klapy i pozwalamy kotłowi zmniejszyć jego moc, aby móc podawać śmietanę. W wysokich temperaturach nie można go podawać, śmietana "zwinie się"
Krok 11:
Dodaj śmietanę, mieszając z cebulą i grzybami. Dusić przez około pięć minut, ciągle mieszając
Krok 12:
Następnie dodaj czosnek, sól i pieprz
Krok 13:
Wlej mleko, wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez około dziesięć minut, a następnie dodaj wodę. Wymieszaj wszystko i pozostaw na małym ogniu przez około dwadzieścia minut
Krok 14:
Ułóż rybę do podania na dużym płaskim talerzu i polej sosem na wierzchu. Ostatnim akcentem jest zmiażdżenie świeżych ziół na wierzchu. Smacznego!
Karasi w sosie śmietanowym to bardzo smaczne danie, które można przygotować w naturze. Nadaje się dla wszystkich miłośników pikników, wędkarstwa i po prostu miłośników siedzenia nad rzeką i czegoś do jedzenia! Zauważam, że konieczne jest wykonanie nacięć nożem, ponieważ pestki grasicy (najmniejsze i najbardziej nieprzyjemne) w wysokich temperaturach znikają podczas pieczenia, rozpuszczając się. Nie można wykonać procedury napełniania ryb mlekiem, jeśli ryba nie ma zapachu błota lub mułu. Jeśli była w zbiorniku z piaszczystym dnem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g