skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dolmę? Przygotuj wszystkie niezbędne komponenty. Mięso mielone w przepisie zostało użyte z wieprzowiny. Wziąłem marynowane liście winogron. Przede wszystkim opłucz ryż do czystej wody i gotuj osobno, aż będzie do połowy ugotowany. Wrzuć do durszlaka i opłucz w czystej wodzie.
Krok 2:
Wyślij ryż do mielonego mięsa.
Krok 3:
Obierz i opłucz cebulę. Drobno posiekaj jedną cebulę, dodaj do ryżu z mięsem mielonym. Sól i pieprz. Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione suche przyprawy, dodałem czerwoną mieloną paprykę i szczyptę chmielu-suneli.
Krok 4:
Zagnieść mięso mielone, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Rozwiń liść winogron. Umieść niewielką ilość mięsa mielonego w miejscu, w którym przymocowano łodygę, jak na zdjęciu.
Krok 6:
Zawiń arkusz na zakładkę najpierw z jednej strony, potem z drugiej, a następnie uformuj rolkę.
Krok 7:
Gotowa Gołąbek winogronowy wygląda jak nadziewany naleśnik.
Krok 8:
Zrób to samo z resztą liści i mięsa mielonego.
Krok 9:
Obierz czosnek. Opłucz pomidory w wodzie,pokrój na pół i usuń punkty mocowania łodygi. Pokrój pomidory w małe kostki. Obierz czosnek, opłucz i posiekaj. Drobno posiekaj drugą cebulę.
Krok 10:
Rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego na patelni. Podsmaż cebulę i czosnek, aż będą półprzezroczyste.
Krok 11:
Dodaj pomidory, szczyptę soli i mieszając gotuj na dużym ogniu przez około 5 minut.
Krok 12:
Weź patelnię z grubym dnem lub użyj patelni z wysokimi krawędziami. Dodaj trzecią część sosu pomidorowego do garnka, ułóż bułki winogronowe, ułóż pozostały sos na wierzchu.
Krok 13:
Ustaw mały ucisk nad rolkami (używam do tego celu płaskiego spodka). Jeśli masz sos, który nie jest bardzo płynny (a to w dużej mierze zależy od soczystości i odmiany pomidorów), wlej trochę wrzącej wody, aby przykryła prawie rolkę. Przykryj patelnię pokrywką, poczekaj na dużym ogniu, aż zacznie się intensywny bulgotanie. Następnie zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez około 30-40 minut.
Krok 14:
Pod koniec gotowania, jeśli w garnku pozostanie zbyt dużo płynu, otwieram pokrywkę, podgrzewam do maksimum i odstawiam, aż odpowiednia ilość sosu wyparuje. Posyp gotowe danie ziołami i pieprzem.
w przepisie wykorzystano liście winogron marynowane według tego przepisu:
/cooking/14436-dolma-na-zimu
smacznego! Gotuj z miłością i przyjemnością!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Natychmiastowy suchy ryż - 374 kcal / 100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal / 100g