Dolma z sosem pomidorowym

soczyste i niesamowicie pyszne bułki z liści winogron! Sos pomidorowy sprawi, że dolma będzie bardzo aromatyczna i bogata. Liście winogron można stosować mrożone, marynowane lub świeże. Mięso mielone weź dowolne lub nawet wymieszaj kilka rodzajów mięsa.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 33 % 10 g
201 kcal
IG: 27 / 73 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dolmę? Przygotuj wszystkie niezbędne komponenty. Mięso mielone w przepisie zostało użyte z wieprzowiny. Wziąłem marynowane liście winogron. Przede wszystkim opłucz ryż do czystej wody i gotuj osobno, aż będzie do połowy ugotowany. Wrzuć do durszlaka i opłucz w czystej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyślij ryż do mielonego mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i opłucz cebulę. Drobno posiekaj jedną cebulę, dodaj do ryżu z mięsem mielonym. Sól i pieprz. Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione suche przyprawy, dodałem czerwoną mieloną paprykę i szczyptę chmielu-suneli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść mięso mielone, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwiń liść winogron. Umieść niewielką ilość mięsa mielonego w miejscu, w którym przymocowano łodygę, jak na zdjęciu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń arkusz na zakładkę najpierw z jednej strony, potem z drugiej, a następnie uformuj rolkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowa Gołąbek winogronowy wygląda jak nadziewany naleśnik.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zrób to samo z resztą liści i mięsa mielonego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz czosnek. Opłucz pomidory w wodzie,pokrój na pół i usuń punkty mocowania łodygi. Pokrój pomidory w małe kostki. Obierz czosnek, opłucz i posiekaj. Drobno posiekaj drugą cebulę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego na patelni. Podsmaż cebulę i czosnek, aż będą półprzezroczyste.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pomidory, szczyptę soli i mieszając gotuj na dużym ogniu przez około 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Weź patelnię z grubym dnem lub użyj patelni z wysokimi krawędziami. Dodaj trzecią część sosu pomidorowego do garnka, ułóż bułki winogronowe, ułóż pozostały sos na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ustaw mały ucisk nad rolkami (używam do tego celu płaskiego spodka). Jeśli masz sos, który nie jest bardzo płynny (a to w dużej mierze zależy od soczystości i odmiany pomidorów), wlej trochę wrzącej wody, aby przykryła prawie rolkę. Przykryj patelnię pokrywką, poczekaj na dużym ogniu, aż zacznie się intensywny bulgotanie. Następnie zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez około 30-40 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pod koniec gotowania, jeśli w garnku pozostanie zbyt dużo płynu, otwieram pokrywkę, podgrzewam do maksimum i odstawiam, aż odpowiednia ilość sosu wyparuje. Posyp gotowe danie ziołami i pieprzem.

w przepisie wykorzystano liście winogron marynowane według tego przepisu:

/cooking/14436-dolma-na-zimu

smacznego! Gotuj z miłością i przyjemnością!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Natychmiastowy suchy ryż - 374   kcal / 100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Liście winogron - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy