pilaw z koncentratem pomidorowym i wieprzowiną w garnku na kuchence

pyszny pilaw z wieprzowiną gotujemy z pomidorem w rondlu. Gotowanie pilawu w garnku różni się od tradycyjnego w kotle tym, że mięso jest smażone osobno na patelni, a następnie przenoszone na patelnię. Cebula i marchewka w tym przepisie nie są wstępnie smażone, ale umieszczane na surowo na smażonym mięsie. Przepis wykorzystuje koncentrat pomidorowy-smak pilawu jest bardziej wyrazisty.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 47 % 16 g
192 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pilaw w rondlu, należy wziąć patelnię z pogrubionym dnem, ponieważ pilaw powinien długo marnieć na małym ogniu pod pokrywką i nie palić się. Na 6 porcji weź 800 g pulpy wieprzowej, 2 szklanki ryżu, marchewki i cebuli, łyżkę koncentratu pomidorowego, 6 łyżek oleju roślinnego, łyżeczkę soli i przypraw do pilawu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 4 łyżki oleju roślinnego na patelnię, dwie na patelnię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wieprzowinę na duże kawałki, jak na gulasz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż pokrojone mięso na patelni z olejem roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż wieprzowinę na dużym ogniu, mieszając, przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tymczasem obraną cebulę i marchewkę kroimy w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaną cebulę i marchewkę układamy na dnie patelni w oleju roślinnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 15 minutach smażenia wieprzowina zarumieni się, a płyn z patelni wyparuje. Zdejmij patelnię z pieca.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażoną wieprzowinę wkładamy do garnka na warzywa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie posyp mięso solą i przyprawami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze spłucz ryż zimną wodą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umytym ryżem przykryj warstwę smażonego mięsa w rondlu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp ryż pozostałą solą i przyprawami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w szklance ciepłej wody.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie wlej rozcieńczony pomidor na patelnię, dodaj kolejne 3 szklanki gorącej wody i umieść patelnię na dużym ogniu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po pół minucie ustawiamy ogień na minimum, przykrywamy patelnię pokrywką i pozostawiamy pilaw do gotowania przez godzinę. Nie podnosimy pokrywy, aż pilaw będzie gotowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po godzinie pilaw z wieprzowiną w garnku jest gotowy. Zdejmij patelnię z pieca, otwórz pokrywkę i wymieszaj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gorący pilaw z wieprzowiną natychmiast układamy na talerzach i podajemy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    A do pilawu podajemy warzywa-świeże lub konserwowane sezonowo.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy