skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pilaw w rondlu, należy wziąć patelnię z pogrubionym dnem, ponieważ pilaw powinien długo marnieć na małym ogniu pod pokrywką i nie palić się. Na 6 porcji weź 800 g pulpy wieprzowej, 2 szklanki ryżu, marchewki i cebuli, łyżkę koncentratu pomidorowego, 6 łyżek oleju roślinnego, łyżeczkę soli i przypraw do pilawu.
Krok 2:
Wlej 4 łyżki oleju roślinnego na patelnię, dwie na patelnię.
Krok 3:
Pokrój wieprzowinę na duże kawałki, jak na gulasz.
Krok 4:
Połóż pokrojone mięso na patelni z olejem roślinnym.
Krok 5:
Smaż wieprzowinę na dużym ogniu, mieszając, przez 15 minut.
Krok 6:
Tymczasem obraną cebulę i marchewkę kroimy w drobną kostkę.
Krok 7:
Posiekaną cebulę i marchewkę układamy na dnie patelni w oleju roślinnym.
Krok 8:
Po 15 minutach smażenia wieprzowina zarumieni się, a płyn z patelni wyparuje. Zdejmij patelnię z pieca.
Krok 9:
Smażoną wieprzowinę wkładamy do garnka na warzywa.
Krok 10:
Następnie posyp mięso solą i przyprawami.
Krok 11:
Dobrze spłucz ryż zimną wodą.
Krok 12:
Umytym ryżem przykryj warstwę smażonego mięsa w rondlu.
Krok 13:
Posyp ryż pozostałą solą i przyprawami.
Krok 14:
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w szklance ciepłej wody.
Krok 15:
Następnie wlej rozcieńczony pomidor na patelnię, dodaj kolejne 3 szklanki gorącej wody i umieść patelnię na dużym ogniu.
Krok 16:
Po pół minucie ustawiamy ogień na minimum, przykrywamy patelnię pokrywką i pozostawiamy pilaw do gotowania przez godzinę. Nie podnosimy pokrywy, aż pilaw będzie gotowy.
Krok 17:
Po godzinie pilaw z wieprzowiną w garnku jest gotowy. Zdejmij patelnię z pieca, otwórz pokrywkę i wymieszaj.
Krok 18:
Gorący pilaw z wieprzowiną natychmiast układamy na talerzach i podajemy.
Krok 19:
A do pilawu podajemy warzywa-świeże lub konserwowane sezonowo.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g