skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kurczaka w śmietanie? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Gotowałem udka z kurczaka, ale mięso może być dowolne: pierś, uda, nogi. Lepiej jest użyć schłodzonego ptaka, ale jeśli kupiłeś mrożonego, najpierw rozmroź kurczaka na dolnej półce lodówki. Następnie umyj, osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę, pokrój w drobną kostkę. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, przed pokrojeniem umyj cebulę i nóż zimną wodą. Jeśli deska do krojenia zostanie nasmarowana kawałkiem cytryny, nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli.
Krok 3:
Pokrój udka na porcje, sól, pieprz, dodaj curry. Na patelnię wlej rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Rozgrzać. Jak sprawdzić, czy olej wystarczająco się rozgrzał? Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół zgromadzą się bąbelki, przejdź do procesu smażenia. Ułóż kurczaka i smaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i marchewkę do miękkości.
Krok 4:
Dodaj mąkę na patelnię, rozcieńczyć gorącą przegotowaną wodą, wymieszać, aby nie było grudek. Dodaj śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu i zagotuj. Śmietanę można zastąpić śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym.
Krok 5:
Włóż kawałki kurczaka do sosu i gotuj na wolnym ogniu, aż ugotują się na małym ogniu, około 30-40 minut. Jak sprawdzić gotowość? Jeśli mięso jest łatwo Przekłute nożem, wycieka przezroczysty sok, możesz go wyjąć z pieca i podać.
Krok 6:
Podawaj kurczaka w sosie śmietanowym, posypując go posiekanymi świeżymi ziołami (koperek, natka pietruszki, pióra szczypiorku). Marynaty, marynaty są odpowiednie jako dodatek. Możesz także przygotować dowolny dodatek-tłuczone ziemniaki, makaron, ryż, kasza gryczana. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g