udka z kurczaka w sosie śmietanowym na patelni

gotowanie nie jest trudne, możesz podawać w dni powszednie i święta. Udka z kurczaka w sosie śmietanowym gotują się na patelni przez mniej niż godzinę-świetne rozwiązanie na rodzinny obiad. Odpowiedni dla dzieci i dorosłych - delikatny, miękki sos z powodzeniem podkreśla smak kurczaka. Przepis jest prosty, nie wymaga specjalnych umiejętności.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 19 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 3 % 1 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kurczaka w śmietanie? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Gotowałem udka z kurczaka, ale mięso może być dowolne: pierś, uda, nogi. Lepiej jest użyć schłodzonego ptaka, ale jeśli kupiłeś mrożonego, najpierw rozmroź kurczaka na dolnej półce lodówki. Następnie umyj, osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę, pokrój w drobną kostkę. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, przed pokrojeniem umyj cebulę i nóż zimną wodą. Jeśli deska do krojenia zostanie nasmarowana kawałkiem cytryny, nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój udka na porcje, sól, pieprz, dodaj curry. Na patelnię wlej rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Rozgrzać. Jak sprawdzić, czy olej wystarczająco się rozgrzał? Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół zgromadzą się bąbelki, przejdź do procesu smażenia. Ułóż kurczaka i smaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i marchewkę do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę na patelnię, rozcieńczyć gorącą przegotowaną wodą, wymieszać, aby nie było grudek. Dodaj śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu i zagotuj. Śmietanę można zastąpić śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż kawałki kurczaka do sosu i gotuj na wolnym ogniu, aż ugotują się na małym ogniu, około 30-40 minut. Jak sprawdzić gotowość? Jeśli mięso jest łatwo Przekłute nożem, wycieka przezroczysty sok, możesz go wyjąć z pieca i podać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj kurczaka w sosie śmietanowym, posypując go posiekanymi świeżymi ziołami (koperek, natka pietruszki, pióra szczypiorku). Marynaty, marynaty są odpowiednie jako dodatek. Możesz także przygotować dowolny dodatek-tłuczone ziemniaki, makaron, ryż, kasza gryczana. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy