wieprzowina z cebulą i marchewką

miękki gulasz mięsny duszony z warzywami. Gotowanie pysznego mięsa według tego przepisu jest bardzo łatwe, chociaż zajmuje to dwie godziny. Ale w tym czasie mięso staje się bardzo miękkie i dobrze odżywione smakiem cebuli i marchwi oraz przyprawami. Jeśli chcesz uzyskać bogatszy smak, zastąp jedną szklankę wody marynatą lub solanką z warzyw w puszkach. Możesz również dodać sok pomidorowy.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 12 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 8 % 2 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie produkty. Pokrój marchewki na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Również pokrój cebulę w średniej wielkości kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż marchewkę i cebulę na patelnię z dodatkiem oleju roślinnego i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filet z królika lub inne mięso kroimy w dużą kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz włóż pokrojone mięso do kaczątka, rozłóż cebulę i marchewkę z patelni, sól, dodaj przyprawy i liść laurowy, zalej wodą i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kładziemy wypełnione kaczątko na dużym ogniu i gotujemy, po czym zmniejszamy ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykrywamy kaczątko i dusimy wieprzowinę z cebulą i marchewką przez 2 godziny. Podczas duszenia kilkakrotnie podnosimy pokrywkę i mieszamy mięso z warzywami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj gulasz na gorąco.

gotowałem w kaczątku, ale możesz ugotować to danie w dowolnym wygodnym naczyniu: rondlu, patelni z wysokimi ścianami itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy