skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wymienione składniki, opłucz paprykę, zielone pomidory. Obierz cebulę i marchewkę, opłucz w wodzie.
Krok 2:
Pokrój zielone pomidory na ćwiartki. Usunięcie lub nie usunięcie rdzenia owocu to twoja sprawa! Umieść pokrojone zielone pomidory w głębokim pojemniku, misce.
Krok 3:
Obrane, umyte marchewki zetrzyj na tarce marchewkowej w stylu koreańskim, długim makaronem bezpośrednio do pojemnika do krojenia pomidorów. Jeśli w Twojej kuchni nie ma takiej tarki, pokrój warzywo w cienkie i długie kostki.
Krok 4:
Obierz cebulę, opłucz, pokrój na pół. Pokrój każdą połowę w półpierścienie, Dodaj do pozostałych kawałków warzyw.
Krok 5:
Odetnij ogon z papryki, obierz warzywo z nasion, opłucz i pokrój w wstążki lub paski, włóż kawałki do pojemnika.
Krok 6:
Sól i pieprz, przełóż obrane ząbki czosnku przez specjalną prasę. Opcjonalnie na tym etapie możesz dodać mieloną kolendrę i granulowany cukier, jeśli lubisz ten dodatek smakowy.
Krok 7:
Wymieszaj całą zawartość pojemnika i wlej do kotła do gaszenia. Dodaj olej roślinny i ocet, najlepiej użyć octu stołowego 6% i bezwonnego słonecznika lub oliwy z oliwek. Umieść kocioł na kuchence, zagotuj zawartość bez dodawania wody.
Krok 8:
Zmniejsz ciepło i gotuj sałatkę, aż pomidory będą miękkie, około 25-30 minut przy minimalnym ogniu. Ponieważ w naczyniu znajduje się ocet, taką sałatkę można również konserwować na zimę, rozprowadzając ją na gorąco w gotowanych na parze słoikach i obracając gorącymi pokrywkami. Gdy jesteś gotowy, wyłącz ogrzewanie, pozwól naczyniu ostygnąć, a następnie połóż je na talerzach lub w misach, podawaj.
Sałatka z zielonych pomidorów palce lizać-pyszna przekąska warzywna, która doskonale uzupełnia dania z gotowanych lub smażonych ziemniaków, pieczone dania mięsne lub rybne. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, można go konserwować na zimę w obecności gotowanych na parze puszek i pokrywek. Objętość składników jest wskazana na około jeden słoik 0,5 litra. Aby przygotować więcej sałatki, zaleca się zwiększenie objętości składników w wymaganej proporcji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g