Sałatka z zielonych pomidorów palce lizać na zimę

jasna i apetyczna przekąska natychmiast przyciągnie uwagę! Podawaj sałatkę z zielonego pomidora palce lizać z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami, gotowanym makaronem, jako dodatek do dania mięsnego lub rybnego.
prikaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 19-25 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 46 % 6 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wymienione składniki, opłucz paprykę, zielone pomidory. Obierz cebulę i marchewkę, opłucz w wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój zielone pomidory na ćwiartki. Usunięcie lub nie usunięcie rdzenia owocu to twoja sprawa! Umieść pokrojone zielone pomidory w głębokim pojemniku, misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane, umyte marchewki zetrzyj na tarce marchewkowej w stylu koreańskim, długim makaronem bezpośrednio do pojemnika do krojenia pomidorów. Jeśli w Twojej kuchni nie ma takiej tarki, pokrój warzywo w cienkie i długie kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, opłucz, pokrój na pół. Pokrój każdą połowę w półpierścienie, Dodaj do pozostałych kawałków warzyw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odetnij ogon z papryki, obierz warzywo z nasion, opłucz i pokrój w wstążki lub paski, włóż kawałki do pojemnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól i pieprz, przełóż obrane ząbki czosnku przez specjalną prasę. Opcjonalnie na tym etapie możesz dodać mieloną kolendrę i granulowany cukier, jeśli lubisz ten dodatek smakowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj całą zawartość pojemnika i wlej do kotła do gaszenia. Dodaj olej roślinny i ocet, najlepiej użyć octu stołowego 6% i bezwonnego słonecznika lub oliwy z oliwek. Umieść kocioł na kuchence, zagotuj zawartość bez dodawania wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmniejsz ciepło i gotuj sałatkę, aż pomidory będą miękkie, około 25-30 minut przy minimalnym ogniu. Ponieważ w naczyniu znajduje się ocet, taką sałatkę można również konserwować na zimę, rozprowadzając ją na gorąco w gotowanych na parze słoikach i obracając gorącymi pokrywkami. Gdy jesteś gotowy, wyłącz ogrzewanie, pozwól naczyniu ostygnąć, a następnie połóż je na talerzach lub w misach, podawaj.

Sałatka z zielonych pomidorów palce lizać-pyszna przekąska warzywna, która doskonale uzupełnia dania z gotowanych lub smażonych ziemniaków, pieczone dania mięsne lub rybne. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, można go konserwować na zimę w obecności gotowanych na parze puszek i pokrywek. Objętość składników jest wskazana na około jeden słoik 0,5 litra. Aby przygotować więcej sałatki, zaleca się zwiększenie objętości składników w wymaganej proporcji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy