ketchup z papryką i pomidorem na zimę

apetyczny, pachnący, pikantny, naiwny! Keczup z papryki i pomidora na zimę to przepis na prosty, ale bardzo smaczny preparat, który pasuje do każdego dania jako sos. Keczup przygotowany w sezonie tanich warzyw okazuje się również budżetowy.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 63 % 10 g
87 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić keczup z papryki i pomidora na zimę? Przygotuj składniki. Papryka i pomidory są Dojrzałe, mocne, bez oznak zepsucia. Umyj i osusz warzywa. Pokrój paprykę i usuń środek nasionami. Obierz cebulę i czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przełóż wszystkie warzywa (z wyjątkiem czosnku) przez maszynkę do mięsa do dużego garnka nadającego się do gotowania i umieść na małym ogniu na kuchence.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy mieszanina warzyw się zagotuje, dodaj sól, cukier, olej roślinny i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dusić keczup na małym ogniu przez 1-1, 5 godziny. Gotowość patrz na jej gęstość-keczup powinien stać się gęstą śmietaną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    10-15 minut przed końcem duszenia dodaj drobno zmielony czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod koniec duszenia wlej ocet stołowy do garnka z keczupem, dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż sos do wysterylizowanych słoików i zwiń je sterylnymi pokrywkami. Weź małe słoiki do keczupu, aby nie zepsuł się po otwarciu. Jak sterylizować słoiki i pokrywki, przeczytaj na końcu przepisu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć słoiki, przykryj je czymś ciepłym i pozostaw w tej formie, aż całkowicie ostygną. Usuń gotowy przedmiot w chłodnym miejscu do przechowywania. Możesz podać keczup do stołu natychmiast po ugotowaniu. Smacznego!

opcjonalnie można dodać czerwoną mieloną paprykę (w tym samym czasie co czosnek).

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy