skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj i obierz (w razie potrzeby) warzywa. Gotuj płatki do miękkości.
2. Ogórki, cebulę i marchewkę pokroić w kostkę.
3. Zamień pomidory w puree ziemniaczane (nadaje się do tego maszynka do mięsa, Blender, kombajn lub zwykła Tarka). Przecier pomidorowy włożyć do rondla, dodać wodę i zagotować.
4. Gdy pomidory się zagotują, Dodaj do nich cukier i sól, olej i marchewkę. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut pod przykryciem.
5. Dodaj cebulę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut pod przykryciem.
6. Dodaj ogórki, ocet i jęczmień, wymieszaj i przykryj. Dusić przez 30 minut.
7. Marynata jest gotowa do zwinięcia, gdy sos urósł do góry i stał się wierzchnią warstwą, a warzywa opadły na dno. Rozłóż obrabiany przedmiot w wysterylizowanych słoikach, zwiń sterylne pokrywki. Odwróć, zawiń i ostudź.
z podanej liczby składników uzyskuje się 14 puszek po 500 ml.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g