Sałatka z bakłażana na zimę polizasz palce

Prosta i szybka sałatka z bakłażana, a ile radości będzie zimą! To prawda, kiedy otwierasz tę sałatkę zimą, słoik bardzo szybko staje się pusty. Można go podawać z makaronem i puree oraz ze smażoną udkiem z kurczaka. Co mogę powiedzieć, kilka łyżek do zupy-i gotowe nowe i ciekawe pierwsze danie.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
61 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z bakłażana na zimę polizasz palce? Przygotuj wszystkie produkty, umyj warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażana w kostkę, przykryj łyżką soli i odstaw na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój paprykę w kostkę, po usunięciu nasion i ogonów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Bakłażany opłucz wodą i dodaj do nich marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej również pieprz do bakłażana z marchewką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i pokrój w ćwiartki. Dodaj go do wspólnej patelni. Pokrój czosnek-i tam.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory w kostkę i przenieś je do wspólnego rondla. Dodaj olej i wodę. Umieść sałatkę na kuchence na średnim ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy sałatka się zagotuje, dodaj łyżkę soli, cukru, octu i wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj sałatkę przez 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gorącą sałatkę w sterylnych słoikach i zamknij sterylnymi pokrywkami. Odwróć, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie przenieś sałatkę do przechowywania. Lepiej przechowywać konserwację w ciemnym miejscu - dzięki czemu będzie piękna i jasna. W świetle warzywa tracą kolor i stają się szare i nieapetyczne.

miłego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy