skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z bakłażana na zimę polizasz palce? Przygotuj wszystkie produkty, umyj warzywa.
Krok 2:
Pokrój bakłażana w kostkę, przykryj łyżką soli i odstaw na 10 minut.
Krok 3:
Pokrój paprykę w kostkę, po usunięciu nasion i ogonów.
Krok 4:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Bakłażany opłucz wodą i dodaj do nich marchewki.
Krok 5:
Wlej również pieprz do bakłażana z marchewką.
Krok 6:
Obierz cebulę i pokrój w ćwiartki. Dodaj go do wspólnej patelni. Pokrój czosnek-i tam.
Krok 7:
Pokrój pomidory w kostkę i przenieś je do wspólnego rondla. Dodaj olej i wodę. Umieść sałatkę na kuchence na średnim ogniu.
Krok 8:
Gdy sałatka się zagotuje, dodaj łyżkę soli, cukru, octu i wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj sałatkę przez 10 minut.
Krok 9:
Ułóż gorącą sałatkę w sterylnych słoikach i zamknij sterylnymi pokrywkami. Odwróć, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 10:
Następnie przenieś sałatkę do przechowywania. Lepiej przechowywać konserwację w ciemnym miejscu - dzięki czemu będzie piękna i jasna. W świetle warzywa tracą kolor i stają się szare i nieapetyczne.
miłego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g