kawior z bakłażan przez maszynę do mięsa

bardzo ciekawy przepis. Smażyć, mielić, dusić! Pyszne bardzo! Taki kawior przez maszynę do mięsa jest delikatny i soczysty. Na kromce świeżego chleba-i obiad nie jest potrzebny w upalny letni dzień!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 8 g
28 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Bakłażany obrać i pokroić w grube języki. Dodaj sól, wymieszaj i pozostaw na 2 godziny.
2. Usuń ogony i nasiona z papryki i pokrój miąższ na długie kawałki. Dodaj sól i wymieszaj. Pozostaw na 2 godziny.
3. Podsmaż bakłażana i paprykę. Przełóż je przez maszynę do mięsa.
4. Obierz cebulę i przepuść przez maszynę do mięsa. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
5. Włóż cebulę do rondla z gorącym olejem i lekko Duś, aż sok wyparuje. Dodaj bakłażana. Wymieszaj i dodaj pieprz. Ciągle mieszaj, aby kawior nie przykleił się do dna. Dodaj zioła, koncentrat pomidorowy, sól i przyprawy. Zamiast makaronu możesz wziąć świeże pomidory, tylko będą musiały być dobrze ugotowane z cebulą, aby kawior nie zakwasił się.
6. W razie potrzeby dodaj przyprawy, dobrze podgrzej, ostudź i gotowe.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy