Ancle Bence z pomidorów na zimę

pyszna i pikantna sałatka pomidorowa na zimę! Przekąska warzywna, czyli pokrojone warzywa duszone w sosie pomidorowym, pod słynną marką Ancle Bends, pojawiła się w naszym kraju i stała się popularna w czasach pierestrojki, kiedy towary z zagranicy zaczęły trafiać na półki sklepowe. Rosyjskie gospodynie domowe lubiły taką przekąskę i zaczęły samodzielnie robić takie preparaty, koncentrując się na smaku, składzie zagranicznej przekąski i własnej pomysłowości. Tak więc przepis na ankle bensa pojawił się i stał się dość popularny. Istnieje jednak niewiele przepisów o różnych składach pod tą nazwą, ktoś robi tę przekąskę na bazie pomidorów, ktoś z cukinii i innych warzyw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
72 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na przystawkę ancle bens według klasycznego przepisu na pomidory. Zacznijmy od przygotowania warzyw. Pomidory należy wziąć dojrzałe, czerwone, bez uszkodzonych obszarów. Dokładnie umyj je pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli skórka pomidorów jest twarda, należy ją usunąć, polewając każdy owoc wrzącą wodą. Pokrój pomidory na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości warzyw i włóż do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą blendera lub maszynki do mięsa posiekaj pomidory, aż będą papkowate. Jeśli pomidory są dobrze dojrzałe i miękkie, można je rozgnieść ręcznie w puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenosimy przecier pomidorowy na patelnię (naczynia należy wziąć z nieutleniającego materiału), podpalamy. Gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu masę pomidorową przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając łyżką, aby nie przykleiła się do dna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj marchewki, obierz, jeśli warzywo jest Młode, jego skóra jest bardzo delikatna, nie można jej usunąć nożem, wystarczy przetrzeć marchewki sztywną szczotką i spłukać pod bieżącą wodą. Zetrzyj marchewki na średniej tarce lub posiekaj za pomocą robota kuchennego z dyszą tarki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Moja papryka, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion. Pokrój paprykę w kostkę lub paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ząbki czosnku są wolne od łuski i drobno posiekane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz cebulę, pokrój w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Marchewki i cebulę wkładamy do rondla z puree pomidorowym. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj paprykę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Następnie ugotowany czosnek, cukier, sól, wlej olej roślinny. Miłośnicy przekąsek mogą ostrzej dodać posiekany kawałek ostrej papryki. Mieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Wlej ocet stołowy, wymieszaj i pozostaw mieszankę warzywną na ogniu przez kolejne 5 minut. Zdejmij patelnię z warzywami z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Musisz wcześniej przygotować słoiki do przedmiotu obrabianego: spłukać sodą i wysterylizować w łaźni wodnej, piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Pokrywki słoików należy umyć i zagotować.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Układamy przekąskę w słoikach, natychmiast ją zwijamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie do góry nogami pod ciepłym kocem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ancle bens pomidorowa przekąska na zimę jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy