skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na przystawkę ancle bens według klasycznego przepisu na pomidory. Zacznijmy od przygotowania warzyw. Pomidory należy wziąć dojrzałe, czerwone, bez uszkodzonych obszarów. Dokładnie umyj je pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Jeśli skórka pomidorów jest twarda, należy ją usunąć, polewając każdy owoc wrzącą wodą. Pokrój pomidory na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości warzyw i włóż do głębokiej miski.
Krok 3:
Za pomocą blendera lub maszynki do mięsa posiekaj pomidory, aż będą papkowate. Jeśli pomidory są dobrze dojrzałe i miękkie, można je rozgnieść ręcznie w puree.
Krok 4:
Przenosimy przecier pomidorowy na patelnię (naczynia należy wziąć z nieutleniającego materiału), podpalamy. Gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu masę pomidorową przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając łyżką, aby nie przykleiła się do dna.
Krok 5:
Umyj marchewki, obierz, jeśli warzywo jest Młode, jego skóra jest bardzo delikatna, nie można jej usunąć nożem, wystarczy przetrzeć marchewki sztywną szczotką i spłukać pod bieżącą wodą. Zetrzyj marchewki na średniej tarce lub posiekaj za pomocą robota kuchennego z dyszą tarki.
Krok 6:
Moja papryka, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion. Pokrój paprykę w kostkę lub paski.
Krok 7:
Ząbki czosnku są wolne od łuski i drobno posiekane.
Krok 8:
Obierz cebulę, pokrój w kostkę.
Krok 9:
Marchewki i cebulę wkładamy do rondla z puree pomidorowym. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 10:
Dodaj paprykę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Następnie ugotowany czosnek, cukier, sól, wlej olej roślinny. Miłośnicy przekąsek mogą ostrzej dodać posiekany kawałek ostrej papryki. Mieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Wlej ocet stołowy, wymieszaj i pozostaw mieszankę warzywną na ogniu przez kolejne 5 minut. Zdejmij patelnię z warzywami z ognia.
Krok 11:
Musisz wcześniej przygotować słoiki do przedmiotu obrabianego: spłukać sodą i wysterylizować w łaźni wodnej, piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Pokrywki słoików należy umyć i zagotować.
Krok 12:
Układamy przekąskę w słoikach, natychmiast ją zwijamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie do góry nogami pod ciepłym kocem.
Krok 13:
Ancle bens pomidorowa przekąska na zimę jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g