skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Myjemy pomidory i uwalniając łodygi i ogony, osuszamy i kroimy na kawałki.
Krok 2:
Promel pomidory w wygodny sposób. Może to być dowolny środek mielący, który może zamienić pomidory w kleik. Zmieliłem wszystko w blenderze, aż masa uzyskała pożądaną konsystencję.
Krok 3:
Następnie wlałem masę pomidorową do rondla i dodałem olej.
Krok 4:
Po włożeniu cukru do soku rozpuść go i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.
Krok 5:
W międzyczasie zajmijmy się innymi komponentami. Umytą słodką paprykę oczyszczamy z ziaren, usuwamy łodygi i kroimy w żądany format (wszystko zależy od tego, czym zmielisz składniki).
Krok 6:
Obierz i umyj czosnek.
Krok 7:
Pokrój, uwalniając chili z nasion i ogona.
Krok 8:
Zmiel czosnek z papryką.
Krok 9:
Wyślij to wszystko do masy pomidorowej. A na samym końcu, 3 minuty przed wyłączeniem, posolić do smaku i dodać ulubione przyprawy.
Krok 10:
W ciągu tych piętnastu minut, podczas gdy całe to piękno gotuje się, sterylizujmy zarówno słoiki, jak i pokrywki. Niech stoją, ponieważ nie powinno być w nich wilgoci.
Krok 11:
Czy nasza zamanicha jest gotowa? Natychmiast wlej do słoików. Po zwinięciu pozwól mu ostygnąć.
i więcej porad
aby przygotować pyszną i aromatyczną zamanihę na zimę, kup najświeższe i najbardziej dojrzałe warzywa.
staraj się robić to w sezonie – nie musisz przepłacać za świeże warzywa.
jeśli lubisz pikantną Adjikę, włóż czosnek i chili, tak jak ja w przepisie. Jeśli nie, gotuj z pomidorami.
nie dodawaj Adjiki, jeśli zdasz sobie sprawę, że nie jest wystarczająco solona – spróbuj na końcu, a jeśli już, dodaj sól.
jeśli gotujesz zamanikhę w dużych ilościach, wybierz niewłaściwe naczynia, które są wyższe, ale szersze (tak, że gaz jest wszędzie) – w ten sposób cała masa zostanie ugotowana.
podczas gotowania Adjiki nie zapomnij regularnie mieszać masy – po przypaleniu smak zostanie zepsuty.
lepiej wlać zamanichę do małego pojemnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g