zamaniha z pomidora na zimę adjika

Zamanikha to wyjątkowy preparat na zimę, z nim dania są dobre. Na zimno, otwierając słoik tego pachnącego pysznego, przypomnisz sobie ciepłe lato i poczujesz jego smak. Zamaniha jest używana bardzo szeroko-zaczynając od rozprowadzania na kromce chleba, a kończąc na dodawaniu podczas serwowania lub przygotowywania przystawek i różnych potraw.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 75 % 9 g
57 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Myjemy pomidory i uwalniając łodygi i ogony, osuszamy i kroimy na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Promel pomidory w wygodny sposób. Może to być dowolny środek mielący, który może zamienić pomidory w kleik. Zmieliłem wszystko w blenderze, aż masa uzyskała pożądaną konsystencję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlałem masę pomidorową do rondla i dodałem olej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po włożeniu cukru do soku rozpuść go i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie zajmijmy się innymi komponentami. Umytą słodką paprykę oczyszczamy z ziaren, usuwamy łodygi i kroimy w żądany format (wszystko zależy od tego, czym zmielisz składniki).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i umyj czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój, uwalniając chili z nasion i ogona.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmiel czosnek z papryką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij to wszystko do masy pomidorowej. A na samym końcu, 3 minuty przed wyłączeniem, posolić do smaku i dodać ulubione przyprawy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W ciągu tych piętnastu minut, podczas gdy całe to piękno gotuje się, sterylizujmy zarówno słoiki, jak i pokrywki. Niech stoją, ponieważ nie powinno być w nich wilgoci.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Czy nasza zamanicha jest gotowa? Natychmiast wlej do słoików. Po zwinięciu pozwól mu ostygnąć.

i więcej porad

aby przygotować pyszną i aromatyczną zamanihę na zimę, kup najświeższe i najbardziej dojrzałe warzywa.

staraj się robić to w sezonie – nie musisz przepłacać za świeże warzywa.

jeśli lubisz pikantną Adjikę, włóż czosnek i chili, tak jak ja w przepisie. Jeśli nie, gotuj z pomidorami.

nie dodawaj Adjiki, jeśli zdasz sobie sprawę, że nie jest wystarczająco solona – spróbuj na końcu, a jeśli już, dodaj sól.

jeśli gotujesz zamanikhę w dużych ilościach, wybierz niewłaściwe naczynia, które są wyższe, ale szersze (tak, że gaz jest wszędzie) – w ten sposób cała masa zostanie ugotowana.

podczas gotowania Adjiki nie zapomnij regularnie mieszać masy – po przypaleniu smak zostanie zepsuty.

lepiej wlać zamanichę do małego pojemnika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy