skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem. Jeśli czosnek nie jest młody lub zaczął kiełkować (to znaczy, że jego rdzeń jest już wizualnie widoczny), najpierw go usuń.
Krok 2:
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Podczas pocierania warzyw zawsze stosuję moją ulubioną metodę. Po prostu nakłuwam warzywo widelcem, aby nie zranić palców.
Krok 3:
Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni. I podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę.
Krok 4:
Następnie dodaj pokrojoną w kostkę Kabaczek i pomidor. Dodaj trochę gorącej przegotowanej wody i gotuj warzywa, aż zmiękną. Następnie sól, cukier, przyprawy i pieprz do smaku. W tym momencie dodaję trochę octu jabłkowego.
Krok 5:
Gdy warzywa są gotowe, a większość płynu się zagotuje, możesz zacząć siekać. Do tego używam blendera zanurzeniowego. Jeśli boisz się uszkodzić patelnię (chociaż moja wcale nie ucierpiała), przenieś warzywa do innego pojemnika.
Krok 6:
Umyj i zalej wrzącą wodą słoiki z zamkiem błyskawicznym od wewnątrz, nie zapominając o pokrywkach.
Krok 7:
O-ringi gotować przez pięć do siedmiu minut.
Krok 8:
Rozłóż kawior w słoikach, nie zapominając o zalaniu chochli (lub łyżki) wrzącą wodą. Umieść pierścienie uszczelniające na pokrywach i zapnij metalowy zamek.
następnie połóż ręcznik kuchenny na dnie wysokiej patelni. Połóż na nim słoiki. Napełnij wodą 1 cm nad pokrywą. Oznacza to, że puszki muszą być całkowicie zatopione. Sterylizuję słoiki po 0.75 l. około 12-15 min.podczas tego procesu powietrze wydostanie się spod pokrywki. Tak powinno być. Po sterylizacji zawiń słoiki, aż całkowicie ostygną, nie obracając ich.
od kilku lat nie używam puszek do zwijania. Dla mnie jest to trudne i ponure. Zasadniczo wykonuję konserwację z zakręcanymi pokrywkami lub w słoikach z blokadą Sznurka, specjalnie zaprojektowanych do sterylizacji.
Wybierz dowolne przyprawy według własnego gustu. Może to być bazylia, kardamon i chmiel-suneli,a nawet mięta.
ocet dodaję więcej dla smaku, ponieważ uwielbiam bardziej pikantny kawior. Nie można go wcale dodać.
przechowuję taki kawior w lodówce. I z reguły rzadko dociera do głębokiej zimy, po prostu dlatego, że jest bardzo popularny wśród moich domowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Patisson - 18 kcal/100g