skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Suchą fasolę należy przygotować z wyprzedzeniem, spłukać i namoczyć przez noc zimną wodą, aby dobrze spuchła. Lobio można gotować z dowolnego rodzaju fasoli: białej, czerwonej, najważniejsze jest, aby ich nie mieszać, ponieważ ich czas gotowania jest inny.
Krok 2:
Rano spuść wodę, w której fasola została namoczona, spłucz ją ponownie, napełnij świeżą wodą, podpal i gotuj fasolę do połowy. Wystarczy 30 minut na gotowanie, niemożliwe jest, aby fasola pozostała twarda lub, przeciwnie, gotowała się.
Krok 3:
Dokładnie umyj pomidory, pokrój łodygi, pokrój pomidory na ćwiartki lub kostki. Jeśli skóra pomidorów jest gruba, lepiej ją usunąć, polewając warzywa wrzącą wodą.
Krok 4:
Zmiksuj pomidory blenderem na puree.
Krok 5:
Umyj paprykę, Wytnij łodygę z strąkiem nasion, pokrój w kostkę lub paski.
Krok 6:
Obierz cebulę, pokrój w kostkę.
Krok 7:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż na nim ugotowaną cebulę i marchewkę i smaż do miękkości.
Krok 9:
Kładziemy przecier pomidorowy w rondlu na kuchence, doprowadzamy do wrzenia. Dodaj do niego fasolę, smażenie warzyw, paprykę, ząbek czosnku przepuszczony przez prasę. Dodaj przyprawy: cukier, sól, chmiel-suneli, ostra papryka, kolendra. Dusić na średnim ogniu przez około 20 minut.
Krok 10:
Wstępnie przygotowujemy słoiki: myjemy sodą, sterylizujemy na jeden ze sprawdzonych sposobów: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Myjemy pokrywki i gotujemy, suszymy. Lepiej jest użyć małych słoików do tego przedmiotu, aby po otwarciu przekąska została szybko zjedzona. Układamy lobio w bankach. Zwijamy je i pozwalamy ostygnąć "pod futrem" w temperaturze pokojowej. Odkładamy do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g