lobio na zimę

Gruziński pyszny kęs fasoli na zimę! Lobio to tradycyjne gruzińskie danie, które obecnie stało się popularne w wielu krajach. lobio jest przygotowywane na różne sposoby i dodawane są różne składniki. Ale w Gruzji ta przekąska jest przygotowywana wyłącznie z fasoli i warzyw, takich jak pomidory, marchew, cebula i papryka, z dodatkiem naturalnie ostrych przypraw i przypraw. Lobio jest spożywane zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 67 % 12 g
96 kcal
IG: 92 / 0 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Suchą fasolę należy przygotować z wyprzedzeniem, spłukać i namoczyć przez noc zimną wodą, aby dobrze spuchła. Lobio można gotować z dowolnego rodzaju fasoli: białej, czerwonej, najważniejsze jest, aby ich nie mieszać, ponieważ ich czas gotowania jest inny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rano spuść wodę, w której fasola została namoczona, spłucz ją ponownie, napełnij świeżą wodą, podpal i gotuj fasolę do połowy. Wystarczy 30 minut na gotowanie, niemożliwe jest, aby fasola pozostała twarda lub, przeciwnie, gotowała się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj pomidory, pokrój łodygi, pokrój pomidory na ćwiartki lub kostki. Jeśli skóra pomidorów jest gruba, lepiej ją usunąć, polewając warzywa wrzącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiksuj pomidory blenderem na puree.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę, Wytnij łodygę z strąkiem nasion, pokrój w kostkę lub paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę, pokrój w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż na nim ugotowaną cebulę i marchewkę i smaż do miękkości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kładziemy przecier pomidorowy w rondlu na kuchence, doprowadzamy do wrzenia. Dodaj do niego fasolę, smażenie warzyw, paprykę, ząbek czosnku przepuszczony przez prasę. Dodaj przyprawy: cukier, sól, chmiel-suneli, ostra papryka, kolendra. Dusić na średnim ogniu przez około 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wstępnie przygotowujemy słoiki: myjemy sodą, sterylizujemy na jeden ze sprawdzonych sposobów: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Myjemy pokrywki i gotujemy, suszymy. Lepiej jest użyć małych słoików do tego przedmiotu, aby po otwarciu przekąska została szybko zjedzona. Układamy lobio w bankach. Zwijamy je i pozwalamy ostygnąć "pod futrem" w temperaturze pokojowej. Odkładamy do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy