skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić słodką Adjikę na zimę? Przygotuj jedzenie. Zbiór okaże się zdrowszy i smaczniejszy, jeśli zostanie przygotowany w sezonie zbiorów ze swojej witryny. Ponadto adjika okaże się znacznie tańsza. Warzywa są Dojrzałe, mocne, bez oznak zepsucia. Umyj je dobrze i osusz. Weź olej bez zapachu. Ocet stołowy, 9%.
Krok 2:
Pokrój pomidory na ćwiartki i usuń miejsce mocowania łodygi. Następnie pokrój pomidory na kawałki.
Krok 3:
Z papryki usuń łodygę z nasionami. Pokrój paprykę na duże kawałki.
Krok 4:
Obierz marchewki i pokrój w duże koła.
Krok 5:
Świeżą natkę pietruszki i koperek dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Chciałem dać adjice małą kropkę i dodałem trochę ostrej papryki i chrzanu. Ostrą paprykę można użyć mielonego lub małego kawałka strąka. Chrzan można również dodać do produktów, posiekany, mielony lub pokroić kilka małych kawałków świeżego korzenia.
Krok 6:
Obierz ząbki czosnku i drobno posiekaj.
Krok 7:
Obierz cebulę, pokrój na duże kawałki lub koła.
Krok 8:
Za pomocą maszynki do mięsa, blendera lub robota kuchennego zmiel wszystkie warzywa (z wyjątkiem czosnku) na gładką masę. Włóż puree warzywne do rondla, podpal. Dodaj cukier, sól, olej roślinny. Doprowadzić masę do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając łopatką. Następnie wlej ocet, dodaj posiekany czosnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Krok 9:
Podczas przygotowywania Adjiki przygotuj słoiki do przygotowania. Umyj słoiki sodą i sterylizuj w jeden ze zwykłych sposobów: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Umyj pokrywki i zagotuj lub wysterylizuj je razem ze słoikami w piekarniku.
Krok 10:
Włóż gotową Adjikę do sterylnych słoików i natychmiast zwiń pokrywki. Obrabiany przedmiot nie wymaga dodatkowej sterylizacji. Ponieważ chrzan zawarty w składzie Adjiki jest doskonałym środkiem konserwującym, nie pozwoli adjice się zepsuć. Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć pod kołdrą i przechowuj w spiżarni. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g