skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Ryż do takiego przedmiotu lepiej jest używać długiego, Nie gotowanego na parze, aby nie zamienił się w owsiankę po obróbce cieplnej i podczas przechowywania. Moje warzywa. Obierz i zetrzyj marchewki lub, jeśli przedmiot jest przygotowywany w dużych ilościach, marchewki można posiekać za pomocą robota kuchennego.
Krok 2:
Pomidory lepiej używać dojrzałych, średnich. Jeśli pomidory mają szorstką skórkę, lepiej ją usunąć, polewając pomidory wrzącą wodą. Warzywa myjemy, wycinamy z nich miejsce mocowania łodygi i kroimy każdy owoc na duże kawałki, jeśli pomidory nie są bardzo duże, można je pokroić na ćwiartki. Możesz także po prostu zmielić pomidory za pomocą maszynki do mięsa lub blendera, aż będą papkowate.
Krok 3:
Umyj paprykę, pozwól wodzie spłynąć. Wytnij łodygę papryki ze skrzynką nasienną. Pokrój miąższ papryki w paski lub kostki.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie, połówki pierścieni lub kostki. Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Ryż dokładnie spłukujemy, kilka razy, aż woda będzie czysta.
Krok 6:
W dużej emaliowanej patelni włóż gotowaną masę pomidorową, dodaj sól, cukier i olej roślinny. Wymieszaj i podpal. Aby masa się nie przypaliła i nie zepsuła smaku lecho, od samego początku należy ją ciągle mieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Gotuj taką mieszaninę przez 5 minut od momentu jej wrzenia.
Krok 7:
Następnie na patelnię wysyłamy inne ugotowane warzywa: marchewkę, paprykę, cebulę i czosnek. Doprowadź mieszaninę warzyw do wrzenia i gotuj przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj przyprawy: ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, mieloną paprykę. Możesz dodać więcej przypraw do smaku. Gotuj mieszaninę przez 5 minut, usuń liść laurowy z lecho, aby nie nadał potrawie goryczy.
Krok 8:
Musisz wcześniej przygotować słoiki. Myjemy je w zimnej wodzie, roztworem sody, sterylizujemy w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Pokrywki myjemy i gotujemy.
Krok 9:
Dodaj suchy umyty ryż do mieszanki warzywnej. Gotuj przedmiot przez około 20 minut na małym ogniu, okresowo mieszając szpatułką. W tym czasie ryż nie zostanie całkowicie ugotowany. Ale osiągnie gotowość podczas sterylizacji przedmiotu obrabianego. Lecho układamy w słoikach. Zwijamy je pokrywkami, odwracamy słoiki do góry nogami, owijamy ciasno kocem i zostawiamy na noc. Gdy słoiki ostygną, odkładamy je do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g