skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nasze składniki. Dobrze spłucz grzyby. Wlej olej roślinny do miski multicookera i włącz tryb "smażenie" lub " pieczenie "(co masz), aby się rozgrzać.
Krok 2:
W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę.
Krok 3:
Po sygnale włóż cebulę do miski i usmaż, aby się zarumieniła.
Krok 4:
Pokrój marchewki w cienki pasek...
Krok 5:
...i dodaj do cebuli, pozwól jej usmażyć.
Krok 6:
Pokrój grzyby na talerze, Dodaj do warzyw i smaż. Dzieje się tak, aby nasza zupa nabrała dobrego smaku grzybowego))) w sumie nasze warzywa muszą być smażone przez 20 minut. W tym czasie zajmiemy się ziemniakami.
Krok 7:
Pokrój ziemniaki na mały kwadrat.
Krok 8:
Dodaj do naszych warzyw.
Krok 9:
Zalej wodą, solą, pieprzem, dodaj liść laurowy, zamknij pokrywkę i włącz tryb "Zupa" na 1 godzinę i 10 minut.
Krok 10:
Po sygnale zakończenia programu wyłącz Multicooker, wlej zupę do porcjowanych talerzy, dodaj śmietanę i zioła do smaku)) zapraszamy wszystkich do stołu) Smacznego!
przepis dostosowany do powolnej kuchenki o mocy 900 W i pojemności miski 5 litrów. Hostessy, jeśli to konieczne, dostosuj przepis dla swoich asystentów)) Gotuj z przyjemnością i nastrojem!
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g