skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto jabłkowe w powolnej kuchence? Przygotuj niezbędne składniki. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu przyszłe ciasto okaże się bujne i przewiewne.
Krok 2:
Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.
Krok 3:
Wlej cukier do stopionego masła i ubij mikserem, aż będzie gładki.
Krok 4:
Dobrze umyj cytrynę, sparz wrzącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Zetrzyj skórkę na drobnej tarce, ale nie dotykaj białej części, w przeciwnym razie wypieki będą gorzkie.
Krok 5:
Dodaj śmietanę, skórkę z cytryny i łyżkę soku z cytryny do mieszanki masła.
Krok 6:
Wbij jajka. Ubij masę mikserem, aż stanie się biała, a na powierzchni pojawią się bąbelki.
Krok 7:
Część mąki wymieszaj wcześniej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wlej go do ciasta. Wymieszaj szpatułką lub mikserem.
Krok 8:
Dodaj kawałek po kawałku resztę mąki. Ponieważ właściwości mąki są różne, może być konieczne dodanie więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana.
Krok 9:
Przygotuj jabłka. Owoce dobrze opłucz, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w kliny. Umieść gotowe nadzienie na dnie miski. Jeśli używane jabłka są kwaśne, nie dodawaj cytryny, w przeciwnym razie ciasto może być zbyt kwaśne. Do nadzienia wybrałem słodkie czerwone jabłka, z nimi ciasto okazało się słodsze z lekką cytrusową kwaskowatością i aromatem.
Krok 10:
Aby ciasto się nie przypaliło, ściany i spód pojemnika należy dodatkowo posmarować masłem. Rozłóż połowę pokrojonych jabłek.
Krok 11:
Wypełnij połową ciasta, wygładź powierzchnię szpatułką.
Krok 12:
Teraz drugą warstwą ułóż drugą połowę jabłek.
Krok 13:
Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem i ponownie delikatnie wygładź powierzchnię silikonową szpatułką. Wyślij miskę ciasta do powolnej kuchenki. Włącz tryb "Pieczenie" i pozostaw na 40 minut. Ważne jest, aby nie otwierać pokrywy wolnowaru przed zakończeniem pieczenia. Nie wyjmuj gotowego ciasta od razu. Pozostaw w powolnej kuchence na kolejne 10-15 minut po upieczeniu. Wtedy ciasto nie opadnie i pozostanie bujne. Skoncentruj się na swojej technice-dostosuj do niej czas!
Krok 14:
Przenieś ciasto na półmisek. Pozwól mu całkowicie ostygnąć. Udekoruj według własnych upodobań, na przykład posyp cukrem pudrem lub cynamonem, ułóż plasterki jabłka. Świeże liście mięty nadają temu prostemu wypiekowi elegancki wygląd.
Krok 15:
Podawaj szarlotkę z herbatą, ale z ciepłym mlekiem będzie pyszna.
jeśli lubisz, możesz dodać posiekane orzechy włoskie do ciasta. Lub posyp je na wierzchu gotowego ciasta.
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g