szarlotka w powolnej kuchence

prosty, niedrogi, pachnący, pyszny, na herbatę dla całej rodziny. Szarlotka w powolnej kuchence nie jest gorsza niż pieczona w piekarniku. Ale proces gotowania jest mniej kłopotliwy, szybki i zrozumiały. A wynik na pewno cię zadowoli! Ciasto okazuje się bujne, soczyste, nie mdłe. Możesz gotować z różnymi owocami.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 69 % 33 g
239 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto jabłkowe w powolnej kuchence? Przygotuj niezbędne składniki. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu przyszłe ciasto okaże się bujne i przewiewne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier do stopionego masła i ubij mikserem, aż będzie gładki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj cytrynę, sparz wrzącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Zetrzyj skórkę na drobnej tarce, ale nie dotykaj białej części, w przeciwnym razie wypieki będą gorzkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę, skórkę z cytryny i łyżkę soku z cytryny do mieszanki masła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbij jajka. Ubij masę mikserem, aż stanie się biała, a na powierzchni pojawią się bąbelki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Część mąki wymieszaj wcześniej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wlej go do ciasta. Wymieszaj szpatułką lub mikserem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kawałek po kawałku resztę mąki. Ponieważ właściwości mąki są różne, może być konieczne dodanie więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj jabłka. Owoce dobrze opłucz, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w kliny. Umieść gotowe nadzienie na dnie miski. Jeśli używane jabłka są kwaśne, nie dodawaj cytryny, w przeciwnym razie ciasto może być zbyt kwaśne. Do nadzienia wybrałem słodkie czerwone jabłka, z nimi ciasto okazało się słodsze z lekką cytrusową kwaskowatością i aromatem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby ciasto się nie przypaliło, ściany i spód pojemnika należy dodatkowo posmarować masłem. Rozłóż połowę pokrojonych jabłek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wypełnij połową ciasta, wygładź powierzchnię szpatułką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz drugą warstwą ułóż drugą połowę jabłek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem i ponownie delikatnie wygładź powierzchnię silikonową szpatułką. Wyślij miskę ciasta do powolnej kuchenki. Włącz tryb "Pieczenie" i pozostaw na 40 minut. Ważne jest, aby nie otwierać pokrywy wolnowaru przed zakończeniem pieczenia. Nie wyjmuj gotowego ciasta od razu. Pozostaw w powolnej kuchence na kolejne 10-15 minut po upieczeniu. Wtedy ciasto nie opadnie i pozostanie bujne. Skoncentruj się na swojej technice-dostosuj do niej czas!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś ciasto na półmisek. Pozwól mu całkowicie ostygnąć. Udekoruj według własnych upodobań, na przykład posyp cukrem pudrem lub cynamonem, ułóż plasterki jabłka. Świeże liście mięty nadają temu prostemu wypiekowi elegancki wygląd.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj szarlotkę z herbatą, ale z ciepłym mlekiem będzie pyszna.

jeśli lubisz, możesz dodać posiekane orzechy włoskie do ciasta. Lub posyp je na wierzchu gotowego ciasta.

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy