skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto twarogowe w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Twarożek i śmietana nadają się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz wysokiej jakości, naturalne produkty mleczne, bez tłuszczów roślinnych. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Włóż twaróg i śmietanę do miski i wymieszaj łyżką lub szpatułką, aż będą gładkie. Jeśli twój twaróg jest bardzo ziarnisty, uderz masę blenderem.
Krok 3:
W osobnej misce ubij jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij jajka mikserem, dodając partiami cukier. Ubijaj, aż będzie lekki i puszysty.
Krok 4:
Wlać ubite jajka do masy twarogowej, wymieszać szpatułką do uzyskania gładkości.
Krok 5:
Przesiej połowę mąki i proszku do pieczenia do powstałej masy. Wymieszaj i zacznij dodawać pozostałą mąkę w małych porcjach, wyrabiając ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 6:
Ciasto powinno być dość gęste, ale nie strome. Zostało mi około 50 gramów nie dodanej mąki.
Krok 7:
Posmaruj miskę wolnowaru masłem. Włóż do niego ciasto, spłaszcz wierzch szpatułką.
Krok 8:
Umieść miskę wolnowaru w urządzeniu, zamknij pokrywkę. Ustaw tryb odpowiedni do pieczenia na powolnej kuchence. Nazwa będzie zależeć od cech twojego modelu — na moim nazywa się "pieczenie". Jeśli masz ustawiony czas, umieść 60 minut. Po sygnale o końcu programu wyłącz Multicooker, ale nie otwieraj go natychmiast-pozwól ciastu stać przez 20 minut.
Krok 9:
Następnie wyjmij miskę i wyjmij z niej ciasto. Łatwo mi się wyjął, możesz użyć wkładki do podwójnego kotła.
Krok 10:
Schłodzić gotowe ciasto i podawać. Podczas serwowania możesz posypać go cukrem pudrem. Smacznego!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g