ciasto twarogowe w powolnej kuchence

szybko, łatwo, w pośpiechu, bardzo smacznie! Ciasto twarogowe w powolnej kuchence to przepis na proste pieczenie na przytulną domową herbatę. Jest podobny do twarogu, z wilgotnym i ciężkim miękiszem. Przygotowany z dostępnych produktów, ugniatanie ciasta zajmuje tylko 5 minut.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 71 % 40 g
260 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto twarogowe w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Twarożek i śmietana nadają się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz wysokiej jakości, naturalne produkty mleczne, bez tłuszczów roślinnych. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż twaróg i śmietanę do miski i wymieszaj łyżką lub szpatułką, aż będą gładkie. Jeśli twój twaróg jest bardzo ziarnisty, uderz masę blenderem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce ubij jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij jajka mikserem, dodając partiami cukier. Ubijaj, aż będzie lekki i puszysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać ubite jajka do masy twarogowej, wymieszać szpatułką do uzyskania gładkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej połowę mąki i proszku do pieczenia do powstałej masy. Wymieszaj i zacznij dodawać pozostałą mąkę w małych porcjach, wyrabiając ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być dość gęste, ale nie strome. Zostało mi około 50 gramów nie dodanej mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj miskę wolnowaru masłem. Włóż do niego ciasto, spłaszcz wierzch szpatułką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść miskę wolnowaru w urządzeniu, zamknij pokrywkę. Ustaw tryb odpowiedni do pieczenia na powolnej kuchence. Nazwa będzie zależeć od cech twojego modelu — na moim nazywa się "pieczenie". Jeśli masz ustawiony czas, umieść 60 minut. Po sygnale o końcu programu wyłącz Multicooker, ale nie otwieraj go natychmiast-pozwól ciastu stać przez 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wyjmij miskę i wyjmij z niej ciasto. Łatwo mi się wyjął, możesz użyć wkładki do podwójnego kotła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić gotowe ciasto i podawać. Podczas serwowania możesz posypać go cukrem pudrem. Smacznego!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy