skład / składniki
metoda gotowania
twarożek wybierz niezbyt mokry i nie suchy, o zawartości tłuszczu co najmniej 9% (lub lepiej domowej roboty). Powinien być nie tylko świeży, ale wysokiej jakości, nie pastowaty, nie twarogowy i, co najważniejsze, nie powinien być zbyt mokry. Jeśli twaróg jest mokry, proporcje suchych składników i płynów będą musiały zostać zmienione. Z mokrego twarogu zapiekanka okaże się płynna i najprawdopodobniej nie zostanie upieczona. Śmietana powinna być również gęsta i tłusta, co najmniej 20%. Przy użyciu wysokiej jakości składników i odpowiednim wyborze trybu gotowania zapiekanka na pewno się powiedzie.
jak zrobić zapiekankę z twarogu jak w przedszkolu w powolnej kuchence?
1. Przenieś twaróg do głębokiej miski.
2. Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Umieść żółtka na twarogu.
3. Dodaj śmietanę, wanilinę i kilka łyżeczek cukru do miski, wymieszaj. Ubij blenderem, aż będzie gładki i puszysty.
4. Włóż przesianą mąkę i proszek do pieczenia, ponownie ubij. Ciasto powinno być jak gęsta śmietana.
5. Ubij również białka na pianę, dodaj pozostały cukier i ubijaj, aż będą stabilne.
6. W małych porcjach przełożyć ubite białka do ciasta, za każdym razem mieszać.
7. Posmaruj miskę multicookera masłem.
8. Wlać ciasto do miski. Włącz powolną kuchenkę w trybie "Pieczenie" na 32 minuty. W zależności od modelu multicookera jego moc może się różnić. Jeśli chcesz upiec zapiekankę, Ustaw dodatkowy czas.
9. Wyjmij gotową zapiekankę z miski, pozwól jej lekko ostygnąć, a następnie posyp cukrem pudrem.
zapiekankę można podawać, dekorując na przykład jagodami lub owocami, posypując pokruszoną czekoladą. Eksperymentuj!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g