zapiekanka z twarogu jak w przedszkolu w powolnej kuchence

przepyszna zwiewna zapiekanka-pyszna jak dziecko! Spróbuj! Bardzo podoba mi się przepis na taką zapiekankę-najsmaczniejszą i najzdrowszą. Dziecko uwielbia! Możesz również dodać do niego owoce lub suszone owoce - będzie jeszcze bardziej soczysty, jeszcze bardziej aromatyczny i smaczniejszy.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 29 % 11 g
węglowodany 39 % 15 g
194 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

twarożek wybierz niezbyt mokry i nie suchy, o zawartości tłuszczu co najmniej 9% (lub lepiej domowej roboty). Powinien być nie tylko świeży, ale wysokiej jakości, nie pastowaty, nie twarogowy i, co najważniejsze, nie powinien być zbyt mokry. Jeśli twaróg jest mokry, proporcje suchych składników i płynów będą musiały zostać zmienione. Z mokrego twarogu zapiekanka okaże się płynna i najprawdopodobniej nie zostanie upieczona. Śmietana powinna być również gęsta i tłusta, co najmniej 20%. Przy użyciu wysokiej jakości składników i odpowiednim wyborze trybu gotowania zapiekanka na pewno się powiedzie.

jak zrobić zapiekankę z twarogu jak w przedszkolu w powolnej kuchence?

1. Przenieś twaróg do głębokiej miski.
2. Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Umieść żółtka na twarogu.
3. Dodaj śmietanę, wanilinę i kilka łyżeczek cukru do miski, wymieszaj. Ubij blenderem, aż będzie gładki i puszysty.
4. Włóż przesianą mąkę i proszek do pieczenia, ponownie ubij. Ciasto powinno być jak gęsta śmietana.
5. Ubij również białka na pianę, dodaj pozostały cukier i ubijaj, aż będą stabilne.
6. W małych porcjach przełożyć ubite białka do ciasta, za każdym razem mieszać.
7. Posmaruj miskę multicookera masłem.
8. Wlać ciasto do miski. Włącz powolną kuchenkę w trybie "Pieczenie" na 32 minuty. W zależności od modelu multicookera jego moc może się różnić. Jeśli chcesz upiec zapiekankę, Ustaw dodatkowy czas.
9. Wyjmij gotową zapiekankę z miski, pozwól jej lekko ostygnąć, a następnie posyp cukrem pudrem.

zapiekankę można podawać, dekorując na przykład jagodami lub owocami, posypując pokruszoną czekoladą. Eksperymentuj!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy