Wołowina z suszonymi śliwkami w powolnej kuchence

klasyczny duet wołowiny i suszonych śliwek daje piękny efekt!
ONeilAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 43 % 13 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie nasze składniki. Kilka słów o przyprawach: użyłem papryki, kolendry, rozmarynu i bazylii. Możesz wziąć swoje ulubione zioła i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na średniej wielkości kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki-małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie spłucz suszone śliwki i pokrój na połówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ustaw tryb smażenia na multicookerze. Wlej olej roślinny do miski i stopniowo wkładaj do niego mięso, smażąc je, aż pojawi się złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij smażone mięso z miski i wyślij cebulę na jego miejsce. Smażyć do miękkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj marchewki do cebuli i kontynuuj smażenie w tym samym trybie przez kolejne 5-7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż mięso do miski multicookera. Dodajemy tam śmietanę, przyprawy, liść laurowy, sól i mielony czarny pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij zawartość miski wodą do takiego poziomu, aby przykryła mięso warzywami i przyprawami na centymetr. Wszystko dobrze wymieszaj. Dusić z zamkniętą pokrywką przez 75-90 minut w trybie "Duszenia".

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj suszone śliwki do miski i gotuj na wolnym ogniu w tym samym trybie przez kolejne pół godziny. Jeśli zauważysz, że w tym momencie w misce jest jeszcze dużo wody, możesz przełączyć się w tryb "smażenia" i kontrolować proces odparowywania cieczy, aż mięso będzie gotowe. Gotową wołowinę ze śliwkami podawaj z ulubionym dodatkiem - na przykład z delikatnymi puree ziemniaczanym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy