skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie nasze składniki. Kilka słów o przyprawach: użyłem papryki, kolendry, rozmarynu i bazylii. Możesz wziąć swoje ulubione zioła i przyprawy.
Krok 2:
Pokrój mięso na średniej wielkości kostki.
Krok 3:
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.
Krok 4:
Marchewki-małe kostki.
Krok 5:
Dokładnie spłucz suszone śliwki i pokrój na połówki.
Krok 6:
Ustaw tryb smażenia na multicookerze. Wlej olej roślinny do miski i stopniowo wkładaj do niego mięso, smażąc je, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 7:
Wyjmij smażone mięso z miski i wyślij cebulę na jego miejsce. Smażyć do miękkości.
Krok 8:
Dodaj marchewki do cebuli i kontynuuj smażenie w tym samym trybie przez kolejne 5-7 minut.
Krok 9:
Włóż mięso do miski multicookera. Dodajemy tam śmietanę, przyprawy, liść laurowy, sól i mielony czarny pieprz.
Krok 10:
Napełnij zawartość miski wodą do takiego poziomu, aby przykryła mięso warzywami i przyprawami na centymetr. Wszystko dobrze wymieszaj. Dusić z zamkniętą pokrywką przez 75-90 minut w trybie "Duszenia".
Krok 11:
Następnie dodaj suszone śliwki do miski i gotuj na wolnym ogniu w tym samym trybie przez kolejne pół godziny. Jeśli zauważysz, że w tym momencie w misce jest jeszcze dużo wody, możesz przełączyć się w tryb "smażenia" i kontrolować proces odparowywania cieczy, aż mięso będzie gotowe. Gotową wołowinę ze śliwkami podawaj z ulubionym dodatkiem - na przykład z delikatnymi puree ziemniaczanym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g