pierogi gotowane na parze w powolnej kuchence z wiśniami

pyszne i aromatyczne pierogi na parze z nadzieniem! Pierogi to jedna z najbardziej znanych potraw! Są z różnymi nadzieniami-słodkimi i nie słodkimi) dzisiaj przygotujemy słodycze-z wiśniami) ponadto na parze-otrzymasz całkiem dietetyczne danie))) ciasto jest uniwersalne-pierogi z niego można gotować w wodzie i gotować na parze))
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 3 % 2 g
węglowodany 88 % 52 g
155 kcal
IG: 54 / 0 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi na parze w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce rozbij 2 jajka i dodaj szczyptę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko ubij widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wodę i lekko wymieszaj widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj najpierw widelcem, a następnie rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto i konsystencję. Może potrzebujesz więcej mąki... - ciasto powinno być miękkie i giętkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj gotowe ciasto w kulkę i odstaw na 30 minut. Nadzienie, które mam, to wiśnia we własnym soku. Spuściłem sok i użyję tylko jagód. Z soku można ugotować wspaniałą galaretkę do pierogów)))

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odetnij kawałek ciasta, resztę umieść ponownie pod ręcznikiem, aby nie wyschło. Ciasto jest bardzo giętkie, więc praktycznie nie używałem mąki do podpylania. Na stole rozwałkuj ciasto na warstwę. Niezbyt subtelnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wytnij puste miejsca szklanką))

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść łyżkę jagód i trochę cukru na każdym półfabrykacie-dla słodyczy))

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ściśnij krawędzie pierogów))

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Uformuj również wszystkie pierogi) na tym etapie możesz zamrozić część pierogów - i gotować, kiedy chcesz)) gotowałem od razu))

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kosz do gotowania na parze bardzo lekko nasmaruj olejem roślinnym-aby pierogi nie przykleiły się do miski. Zainstaluj parowiec w misce multicookera, wybierz program & quot;gotowanie na parze & quot; 15 minut, zamknij pokrywkę i włącz)))) jeśli nie ma multicookera, możesz po prostu gotować w podwójnym bojlerze)) cóż, lub gotuj w osolonej wodzie do miękkości)

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kiedy szuka sygnału o zakończeniu programu-pierogi są gotowe)))

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj pierogi na gorąco. Bardzo smaczne ze śmietaną))) Możesz gotować pierogi z dowolnymi nadzieniami)))

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Szybkowary są różne: elektryczne, wolnowary-szybkowary i modele do kuchenek gazowych. Każda technika ma swoje własne cechy, a nawet te same modele tego samego producenta mogą różnić się parametrami ogrzewania itp.. Dlatego dokładnie przestudiuj instrukcje dotyczące urządzenia, a następnie w praktyce spróbuj najpierw przygotować znane potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki i smaku.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy