owsianka ryżowa w dyni w powolnej kuchence

pyszne, zdrowe, piękne i łatwe do przygotowania danie! Dynia to bardzo zdrowe warzywo, bogate w dużą ilość witamin. Służy do przygotowywania wielu pysznych potraw: zupy są gotowane, gotowane na gorąco, desery i wypieki. Dodanie dyni do owsianki jest bardzo popularne, nie tylko sprawia, że danie jest smaczniejsze i bardziej zróżnicowane, ale także zdrowsze. Zwykłe śniadanie z owsianki ryżowej można przekształcić w piękne, dosłownie "wspaniałe" danie, gotując i podając je w dyni. A proces gotowania znacznie przyspieszy i uprości takiego asystenta, jak Multicooker.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 85 % 23 g
114 kcal
IG: 4 / 78 / 17

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na owsiankę ryżową w dyni. Lepiej jest wziąć dynię do takiego dania, a nie duże i słodkie odmiany, aby szybko została zjedzona z owsianką. Ryż potrzebuje okrągłego, aby uzyskać lepką smaczną owsiankę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj dynię, ostrożnie odetnij górę ostrym nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Użyj łyżki lub noża, aby wyczyścić dynię, usuń nasiona.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ryż dokładnie spłucz, kilkakrotnie zmieniając wodę, umyj do czystej wody. Wlej ryż wrzącą wodą i pozostaw na pięć minut, aby usunąć nadmiar mąki i glutenu, aby owsianka była bardziej krucha. Spuść wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj rodzynki do owsianki. W razie potrzeby do owsianki można dodać inne suszone owoce, na przykład suszone morele, suszone śliwki, dzięki czemu danie będzie bardziej zdrowe i smaczne. Suszone owoce myjemy dobrze pod bieżącą wodą, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 15 minut, aby dobrze spuchły, następnie spuszczamy wodę, suszone owoce kroimy na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce połącz ryż z gotowanymi suszonymi owocami, dodaj cukier i sól do smaku. W razie potrzeby cukier można zastąpić miodem. W razie potrzeby wlej mleko, jeśli mleko jest tłuste, część mleka można zastąpić wodą, aby danie było mniej kaloryczne. Wymieszaj składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż kawałek masła na dnie dyni, napełnij dynię masą mleczno-ryżową. Zawartość powinna wypełnić dynię na trzy czwarte części, podczas gotowania Ryż znacznie puchnie, a dynia stanie się pełna. Na wierzch kładziemy kolejny kawałek masła. Nie można dodawać oleju, jeśli chcesz, aby owsianka była mniej kaloryczna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj dno miski multicookera olejem roślinnym. Włóż dynię z owsianką ryżową do miski multicookera, wlej trochę wody do miski multicookera, aby dynia nie zaczęła się palić na dnie. Zamykamy pokrywkę i umieszczamy w programie "owsianka mleczna" na 40 minut. Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego o gotowości pozostaw dynię w powolnej kuchence, aż lekko ostygnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij go, pokrój dynię na segmenty wraz z owsianką w środku lub włóż owsiankę do misek osobno i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy