skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na owsiankę ryżową w dyni. Lepiej jest wziąć dynię do takiego dania, a nie duże i słodkie odmiany, aby szybko została zjedzona z owsianką. Ryż potrzebuje okrągłego, aby uzyskać lepką smaczną owsiankę.
Krok 2:
Umyj dynię, ostrożnie odetnij górę ostrym nożem.
Krok 3:
Użyj łyżki lub noża, aby wyczyścić dynię, usuń nasiona.
Krok 4:
Ryż dokładnie spłucz, kilkakrotnie zmieniając wodę, umyj do czystej wody. Wlej ryż wrzącą wodą i pozostaw na pięć minut, aby usunąć nadmiar mąki i glutenu, aby owsianka była bardziej krucha. Spuść wodę.
Krok 5:
Dodaj rodzynki do owsianki. W razie potrzeby do owsianki można dodać inne suszone owoce, na przykład suszone morele, suszone śliwki, dzięki czemu danie będzie bardziej zdrowe i smaczne. Suszone owoce myjemy dobrze pod bieżącą wodą, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 15 minut, aby dobrze spuchły, następnie spuszczamy wodę, suszone owoce kroimy na małe kawałki.
Krok 6:
W misce połącz ryż z gotowanymi suszonymi owocami, dodaj cukier i sól do smaku. W razie potrzeby cukier można zastąpić miodem. W razie potrzeby wlej mleko, jeśli mleko jest tłuste, część mleka można zastąpić wodą, aby danie było mniej kaloryczne. Wymieszaj składniki.
Krok 7:
Połóż kawałek masła na dnie dyni, napełnij dynię masą mleczno-ryżową. Zawartość powinna wypełnić dynię na trzy czwarte części, podczas gotowania Ryż znacznie puchnie, a dynia stanie się pełna. Na wierzch kładziemy kolejny kawałek masła. Nie można dodawać oleju, jeśli chcesz, aby owsianka była mniej kaloryczna.
Krok 8:
Nasmaruj dno miski multicookera olejem roślinnym. Włóż dynię z owsianką ryżową do miski multicookera, wlej trochę wody do miski multicookera, aby dynia nie zaczęła się palić na dnie. Zamykamy pokrywkę i umieszczamy w programie "owsianka mleczna" na 40 minut. Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego o gotowości pozostaw dynię w powolnej kuchence, aż lekko ostygnie.
Krok 9:
Wyjmij go, pokrój dynię na segmenty wraz z owsianką w środku lub włóż owsiankę do misek osobno i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g