galaretka z kurczaka w powolnej kuchence

Elegancka przekąska wymaga czasu i wysiłku, ale warto! Podawany z chrzanem, musztardą i octem. Godnie udekoruj świąteczny stół!
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 8 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 6 % 1 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 16 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw ugotuj tusze z kurczaka. Jeśli masz go jako całość, musisz go wypatroszyć, usunąć głowę i pokroić tuszę na 4 części itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie w misce multicookera należy złożyć kawałki mięsa, cebulę (nie usuwając łuski, ale myjąc cebulę pod kranem) i obrane umyte marchewki. Wlej wodę - tak, aby pokryła zawartość. Zamknij pokrywę i ustaw Multicooker w trybie "gaszenie" (jeśli nie masz opcji "galaretka"w multicookerze). Ustawimy zegar na 5 godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po zagotowaniu wody należy regularnie usuwać pianę, a po kilku godzinach wyjąć cebulę i marchewkę. A po kolejnych 2 godzinach dodaj liść laurowy i czarny pieprz do miski multicookera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    30 minut przed wyłączeniem posolić galaretkę do smaku i ostudzić. W międzyczasie posiekaj czosnek. Można go umieścić w bulionie, który nie jest jeszcze całkowicie schłodzony, lub bezpośrednio w naczyniu, w którym rozlejesz galaretkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli wszystko jest mniej lub bardziej chłodne, przenieś mięso do innej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli zrobiłeś wszystko dobrze, mięso samo zejdzie z kości. Należy go zdemontować na włóknach lub pokroić na kawałki – według własnego gustu, a następnie zacząć układać zawartość w foremkach. Możesz położyć tylko mięso z czosnkiem lub położyć marchewkę i świeży ogórek w pierwszej warstwie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie możesz ułożyć warstwę mięsa, a następnie cienko pokrojony ogórek i ponownie mięso.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następna warstwa to kawałki marchewki itp.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po napełnieniu formy mięsem i innymi składnikami napełnij całość bulionem (tak, aby do góry nie dochodziło pół centymetra-centymetra) i zacznij dekorować, kontynuując ten proces po stwardnieniu galaretki. Umieść formy z galaretką w lodówce lub na oknie.

i więcej porad

mięso. Oprócz samej tuszy musisz wziąć więcej dodatkowych części, w których jest dużo chrząstki, ścięgien i małych kości. A potem nie musisz wkładać żelatyny.

rosół. Będzie miał złoty odcień, jeśli nie usuniesz łuski z cebuli i będzie bardziej przejrzysty, jeśli zostanie odcedzony po ostygnięciu. Tłuszcz w razie potrzeby można usunąć po stwardnieniu.

żelatyna. Jeśli zdasz sobie sprawę, że bulion się nie zestali, Dodaj do niego żelatynę zgodnie z instrukcjami.

sól. Solone galaretki do smaku na krótko przed wyłączeniem, a następnie na pewno nie solić.

przyprawy. Galaretowate mięso "uwielbia" liście laurowe, pieprz i czosnek. Reszta jest dla Twojego gustu.

gęstość. Nie wkładaj dużo mięsa do kokilek, w przeciwnym razie galaretowate mięso może nie zamarznąć tak, jak chcesz.

rozlewanie. Galaretowate mięso, które jest odpowiednio ugotowane, wlewa się zarówno do płytkich, jak i głębokich form.

krzepnięcie. Z reguły galaretowate mięso zamarza rano, więc lepiej poradzić sobie z gotowaniem, aby mieć czas na wylanie galaretki do nocy.

Dekoracja. Jako materiał do tych celów mogą być warzywa, zioła, gotowane jajka i ta sama marchewka, którą wyjmiesz z galaretki, nie pozwalając jej się rozgotować.

zgłoszenie. Galaretka wygląda piękniej i jest wygodniejsza do jedzenia, jeśli jest rozlana w małych formach. Jeśli jest dobrze zamrożony, można go pokroić i podać na kawałki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy