skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić chinkali w powolnej kuchence na parze? Obierz i pokrój cebulę (aby można ją było przepuścić przez maszynę do mięsa). Umyj wołowinę i pokrój na małe kawałki. Drobno posiekaj kolendrę. Obierz i posiekaj czosnek. Złożyć wołowinę, cebulę, czosnek i kolendrę w głębokim naczyniu. Sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw na bok (mięso jest namoczone, a nadzienie będzie bardziej słone). Przygotuj ciasto: wlej mąkę do pojemnika z bokami, którą należy wcześniej przesiać.
stopniowo wlewaj gorącą wodę do mąki. Posolić. Zagnieść ciasne ciasto, przykryć folią spożywczą i wysłać do zamrażarki na 10 minut. Przekręć mięso bogate w ostrość i aromat w maszynce do mięsa z dużą siatką i wymieszaj. Wlej szklankę wody i dokładnie wymieszaj mięso mielone. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3 mm.za pomocą szklanki Wytnij koła o średnicy 6 cm. Połóż nadzienie na środku. Uformuj torebkę z fałdami, ściskając krawędzie palcami.
uformowane chinkali złożyć na deskę dobrze posypaną mąką. Po uformowaniu wszystkich chinkali ułóż je wcięciem od siebie, w misce do gotowania na parze (wlej wodę do dolnej miski) i gotuj przez 30 minut od momentu zagotowania wody w dolnej misce. Tryb "Gotowanie na parze". Po upływie czasu połóż chinkali na talerzu do serwowania. Pieprz, udekoruj ziołami i podawaj!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g