chinkali w powolnej kuchence na parze

niesamowicie pyszne danie! Polizasz palce! Chinkali jedzą rękami! W żadnym wypadku nie za pomocą widelca, w przeciwnym razie cały sok wypłynie. Jedną ręką bierzemy ogon, a drugą trzymamy bok. Odgryzamy bok na wierzchu i pijemy pyszny bulion. Następnie opieramy się na mięsie z ciastem!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 11 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 58 % 19 g
142 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

jak zrobić chinkali w powolnej kuchence na parze? Obierz i pokrój cebulę (aby można ją było przepuścić przez maszynę do mięsa). Umyj wołowinę i pokrój na małe kawałki. Drobno posiekaj kolendrę. Obierz i posiekaj czosnek. Złożyć wołowinę, cebulę, czosnek i kolendrę w głębokim naczyniu. Sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw na bok (mięso jest namoczone, a nadzienie będzie bardziej słone). Przygotuj ciasto: wlej mąkę do pojemnika z bokami, którą należy wcześniej przesiać.

stopniowo wlewaj gorącą wodę do mąki. Posolić. Zagnieść ciasne ciasto, przykryć folią spożywczą i wysłać do zamrażarki na 10 minut. Przekręć mięso bogate w ostrość i aromat w maszynce do mięsa z dużą siatką i wymieszaj. Wlej szklankę wody i dokładnie wymieszaj mięso mielone. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3 mm.za pomocą szklanki Wytnij koła o średnicy 6 cm. Połóż nadzienie na środku. Uformuj torebkę z fałdami, ściskając krawędzie palcami.

uformowane chinkali złożyć na deskę dobrze posypaną mąką. Po uformowaniu wszystkich chinkali ułóż je wcięciem od siebie, w misce do gotowania na parze (wlej wodę do dolnej miski) i gotuj przez 30 minut od momentu zagotowania wody w dolnej misce. Tryb "Gotowanie na parze". Po upływie czasu połóż chinkali na talerzu do serwowania. Pieprz, udekoruj ziołami i podawaj!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy