skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prosty biszkopt w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Weź schłodzone jajka, Kategoria C1 będzie optymalna. Cukier i mąkę odmierz szklanką o pojemności 250 ml. zamiast waniliny możesz użyć cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego.
Krok 2:
Wbij jajka do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij jajka mikserem na średnich obrotach, aż objętość wzrośnie dwa do trzech razy. Ważne jest, aby wykonać dokładnie średnie obroty — w ten sposób otrzymasz bąbelki tego samego rozmiaru.
Krok 3:
Bez zatrzymywania ubijania zacznij dodawać cukier do jajek łyżką. Ilość cukru możesz nieco zmniejszyć w zależności od preferencji. Razem z cukrem dodaj wanilinę. Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie jajek. Zachowaj średnie obroty. Im dłużej je ubijasz, tym wspanialszy będzie biszkopt. To pęcherzyki powietrza, które tworzą się podczas ubijania, podniosą je podczas pieczenia. Masa powinna stać się lekka i bujna.
Krok 4:
Przesiej mąkę do osobnej miski. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wtedy biszkopt okaże się bardziej przewiewny i dobrze wzrośnie podczas pieczenia.
Krok 5:
I ponownie łyżką zacznij dodawać mąkę do ubitych jajek. Mikser nie jest już potrzebny, weź drewnianą lub silikonową szpatułkę. Na tym etapie ważne jest, aby nie niszczyć pęcherzyków powietrza, które są nasycone bitą masą. Mieszaj mąkę delikatnymi ruchami od dołu do góry. W ten sposób dodaj całą mąkę. Ciasto powinno być jednorodne, o konsystencji gęstej śmietany.
Krok 6:
Weź miskę wolnowaru i posmaruj ją masłem. Odpowiednia jest również niewielka ilość roślin. Wlej ciasto biszkoptowe do miski. Ustaw miskę w powolnej kuchence. Włącz tryb odpowiedni do pieczenia ciastek. U mnie to & quot; pieczenie", na Twoim może się nazywać inaczej. Wybierz także Czas pieczenia. Moja powolna kuchenka piecze biszkopt w 65 + 20 minut.
Krok 7:
Po sygnale zakończenia wyłącz Wolnowar, ale nie otwieraj pokrywy. Odczekaj 15 minut i dopiero wtedy ją otwórz. Wyjmij biszkopt za pomocą wkładki do gotowania na parze. Pozostaw biszkopt, aż całkowicie ostygnie na ruszcie, aby dno nie zamoczyło się. Gotowy biszkopt można owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 8 godzin — stanie się smaczniejszy i nie kruszy się podczas krojenia. Możesz użyć takiego biszkoptu podczas przygotowywania ciast.
Krok 8:
I możesz podać biszkopt bezpośrednio na stół, posypując cukrem pudrem. Smacznego!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g